• Samsun
  • Son Güncelleme 05:40
Türkiye ihracatı rekorla kapatıyor Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türkiye ihracatı bu yıl rekor bir artışla tamamlayacak. Ocak-kasım döneminde ihracatı yüzde 33.82 oranında artırdı.

Türkiye ihracatı yıl boyunca yüksek bir performansla sürdü. Salgının etkisiyle dünyada bozulan tedarik zincirlerine alternatif arayışları, Türkiye'ye olan ilgiyi artırdı.

Ocak-kasım döneminde ihracat yüzde 33.82 artışla 203 milyar 141 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık döneme bakıldığında ise Türkiye 221 milyar dolarlık dış satım yaptı.

Ülkenin dış satımda yakaladığı bu başarı, kendisini ihracatın ithalatı karşılama oranında da gösterdi. Ocakta yüzde 83 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, eylülde yüzde 89.1'e ulaşırken ekimde tüm zamanların en yüksek değeri olan yüzde 93.4'e çıktı.

 Görseli Yılbaşı yaklaştı, etkisi başladı

Türkiye, 2021'de dünya ihracat pastasından aldığı payı da artırmayı başardı. Özellikle sanayi ürünleri satışının katkısıyla bu oran eylülde ilk kez yüzde 1'in üstüne çıktı.

İhracatta yakalanan ivmeyle yılın 11 ayında OVP'deki 2021 hedefine yaklaşan Türkiye ekonomisi, aralık ayı ihracatının 8 milyar dolar olarak gerçekleşmesi durumunda bile program hedefini geçmiş olacak. OVP'de 2022'de 230 milyar dolar, 2023'te ise 242 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor.

 Görseli Bor ürünleri satışı 2021'de 2.6 milyon tonluk

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracatta önemli bir değişimin ve dönüşümün eşiğinde olduğunu vurguladı. Bakan Muş, "Uzun zamandır aşamadığımız bir seviyeyi çok şükür bu yıl aştık. Önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatta ulaştığımız büyük rekoru açıklayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Aralık ayı ve 2021 ihracat rakamlarının, 3 Ocak Pazartesi günü İstanbul'da açıklanması bekleniyor.

0 Yorum

Yorum Yap