• Samsun
  • Son Güncelleme 18:27
Hakem Meler’e saldırı, siyaset, sosyal medya ve uluslararası basında yankı uyandırdı Görseli
SPOR

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı, siyaset, ülke basını, sosyal medya ve uluslararası basında büyük yankı uyandırdı.

"ŞİDDETİN TÜRK SPORUNUN İÇİNDE BARINMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakem Halil Umut Meler'e yapılan yumruklu saldırıyı kınayarak sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu akşam oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"TÜM HAKEM CAMİASINA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu akşam oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında yaşanan tasvip edilemez şiddet olaylarını kınıyor, saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Melere ve tüm hakem camiasına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: KABUL EDİLEMEZ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu akşamki maçta hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına şiddetle kınıyorum. Böyle bir saygısızlık olmaz. Spor sahasında böyle bir saldırının olması asla kabul edilemez" dedi.

"SPORDA ŞİDDETE KARŞIYIZ"

"Sporda, her alanda olduğu gibi şiddete karşıyız" AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Spor ve şiddet aynı yerde barınamaz. Sporda her türlü şiddeti kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YEŞİL SAHALARIMIZDA BU TÜR OLAYLAR KABUL EDİLEMEZ"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadığını beliterek şu ifadeleri kullandı: MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda hakem Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Barışın ve dostluğun zemini olan yeşil sahalarımızda bu tür olaylar kabul edilemez. Yaşanan bu üzücü olayın takipçisiyiz. Türk hakemliğini yurt dışında da başarıyla temsil eden hakemimiz Halil Umut Meler’e geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

 

BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı yasaya aykırılık ve kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama suçlarından 6222 S.Y. 17/1, TCK’nın 86/2-3 maddeleri gereğince Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup tüm şüphelilerin tespit edilmesi ve mevcutlu olarak Başsavcılığımızda hazır edilmelerine yönelik Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Spor Şube Müdürlüğüne gerekli talimat verilmiştir. Soruşturmaya titizlikle devam edildiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi.

BAKAN BAK'DAN TEPKİ: BU GÖRÜNTÜLER SAHALARIMIZDA GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınayarak, "Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz" dedi.

VALİ ŞAHİN: YAKIŞMADI

Yaşanan olayın ardından Ankara Valisi Vasip Şahin, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Vali Şahin, “Yakışmadı Ankara’ya, Ankaragücü’ne! Sorumlular hakkında yasal gereği yapılacak” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI BASININ HABERLERİ

İngiltere basınından BBC, "Kulüp başkanının hakemi yumruklamasıyla, Türk futbolunda maçlar ertelendi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin "Bu saldırı, Türk futbolunun utanç gecesidir." ifadelerini öne çıkardı.

Haberde, saldırının ardından hastaneye kaldırılan Halil Umut Meler'e, Ankaragücü'nün başkanı Faruk Koca'nın yanı sıra başka kişilerin de saha ortasında saldırdığı ve hakemin darbe alan bölgelerinde ufak ölçekli kırıklar meydana geldiği belirtildi.

Olayın videosunu yayınlayan Independent gazetesi ise "97. dakikada yenen gol nedeniyle hakemin yüzüne defalarca tekme atıldı" manşetiyle verdiği haberde, yaşanan şiddetin boyutu nedeniyle olayın yargıya taşındığını vurguladı.

Guardian gazetesi de Meler'in UEFA'nın elit listesinde yer alan hakemler arasında olduğunu hatırlatarak, yaşananlara ilişkin "Türkiye'de Süper Lig, bu olayın ardından kaosun içine sürüklendi." şeklinde görüş belirtti.

Olayın yargı yönünü öne çıkaran diğer basın organı ise İspanyol Marca oldu. "Hakemi yumruklayan Ankaragücü'nün başkanı, yargılanacak" başlığıyla sunulan ve yaşananların "beklenmedik, utanç verici ve üzücü" olarak nitelendirilen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor, şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz." ifadelerine yer verildi.

"Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın, hakem Halil Umut Meler'e yumruğu nedeniyle lig maçları ertelendi" başlığını atan Fransa merkezli uluslararası spor yayıncılık ağı Eurosport, "Hakemin, yumruk sonucu yere düşmesinin ardından Türk futbolu için kaotik bir gece yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, yaşananların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde yer aldığı geniş bir kesim tarafından kınandığı belirtilerek, TFF'nin, "Bu alçak saldırı, Türk futbolunun tüm paydaşlarına yapılmıştır. Her fırsatta hakemleri hedef gösteren, bunu yaparken de bu işin sonunun nereye gideceğini göz ardı eden herkes, bu gece olanları enine boyuna düşünsün." ifadeleri öne çıkarıldı.

İtalyan basınından Corriere dello Sport da "Türkiye'de sansasyonel olay: Lig ertelendi ve Ankaragücü'nün başkanı tutuklandı!" manşetiyle okuyucularına duyurduğu haberde, olayın ardından Koca ve iki kişinin hakeme saldırmaktan tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.

 

0 Yorum

Yorum Yap