• Samsun
  • Son Güncelleme 03:29
Yakakent : Samsun’un turizm çekim noktası Görseli
SAMSUN

Yakakent, Samsun’un en önemli turizm noktalarından biri. Gerek doğal güzelliği, gerekse yöresel lezzetleri, kartpostallık günbatımı ve sahiliyle kente gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yakakent, Samsun’un en gözde turizm merkezlerinden biri…

Kent merkezine yaklaşık 84 kilometre uzaklıkta bulunan Yakakent ilçesi, Samsun’un Sinop il sınırındaki ilçesi olma özelliğine sahip.  İlçe özellikle elinde bulundurduğu turizm potansiyeli ile yaz aylarında nüfusunu katlıyor.  
Yaklaşık 9 bin nüfusa sahip ilçe, gerek doğal güzelliği gerek yöresel lezzetleri ve sahiliyle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekiyor.

Gün batımının en güzel seyredildiği yerlerin başında

Yakakent ilçesi güneşin denize yakın bir kıyıdan batması nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nde gün batımının en güzel seyredilebildiği yerlerin başında geliyor.

Gün batımını seyretmek isteyen birçok vatandaş ilçe sahilinde bir araya geliyor. İlçe bu özelliği ile fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor. Özellikle yaz aylarında güneşin kartpostallık batışı görenleri büyülüyor.


Sahil kenarı yürüyüş rotası

Karadeniz kıyısındaki ilçenin sahili ilçeye gelenlerin mutlaka ziyaret ettikleri bir çekim noktası. Sahildeki yürüyüş yolunda, bir çok restoran ile hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.

İlçede ayrıca sahile çıkan ve genişlikleri 1 ile 1,5 metre arasında değişen dar sokakları ile de meşhur.  İlçe sakinleri tarafından normal olarak karşılansa da dışarıdan gelenlerin ise dikkatinden kaçmıyor.


Yeşil ile mavinin uyumu: Çamgölü

İlçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Samsun - Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğa harikası.

Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu nokta maviyle yeşilin buluştuğu en güzel noktalardan birisi. Bu alan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından piknik yeri olarak düzenlenirken özellikle yaz aylarında sıcaktan bunulan birçok kişi çam ağaçlarının altında Karadeniz kenarında güzel bir gün geçirmek için burayı tercih ediyor.

Tescilli lezzet Yakakent Mantısı damak çatlatıyor

Samsun’un en önemli lezzetlerinin başında ise ilçeye özgü Yakakent Mantısı geliyor. Yakakent Belediyesinin müracaatıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescili alan Yakakent mantısı, damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.

Un, tuz, yumurta ve su karışımıyla elde edilen mantı hamuru kadınlarca ‘beze’ adı verilen parçalara ayrılarak bir süre dinlendiriliyor. Oklava ile açılarak yufka haline getirilen hamur, daha sonra şeritler kesilip kare parçalar elde ediliyor.

Soğan, kıyma ve baharatlarla yoğrularak elde edilen karışım, parçaların içine konularak Yakakent mantısına özgü iki ucu birleştirilerek üçgen şeklinde kapatılıyor.

Hazırlanan mantı, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Ardından müşterilerin zevkine göre sarımsaklı yoğurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmiş tereyağıyla servis ediliyor.

Balıkçılıkta ön plana çıkıyor

İlçe ayrıca balıkçılık sektörü açısından da ön plana çıkıyor. İlçe merkezindeki limanda çok sayıda balıkçı teknesi bulunurken ayrıca avlanan deniz ürünü miktarı açısından da önemli bir yere sahip. İlçede balık unu, yemi ve yağı üreten fabrikalar bulunurken çiftlik balığı üretimi de yapılıyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap