• Samsun
  • Son Güncelleme 16:46
Yakakent mantısı damak çatlatıyor Görseli
SAMSUN

Yakakent ilçesini yaz döneminde ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin tercih ettikleri lezzetlerin başında coğrafi işaret tescili olan Yakakent mantısı geliyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kent merkezine yaklaşık 84 kilometre uzaklıkta bulunan Yakakent ilçesi, elinde bulundurduğu turizm potansiyeli ile yaz aylarında nüfusunu katlıyor. Yaklaşık 9 bin nüfusa sahip ilçe, doğal güzelliklerini yanı sıra yöresel lezzetleriyle de ön plana çıkıyor.

Yakakent Mantısı Samsun’un en önemli lezzetlerinin başında geliyor. Özellikle yaz döneminde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla tükettikleri yemeklerden biri olan Yakakent mantısı, lezzetiyle damak çatlatıyor.

‘Coğrafi işaret tescili olan lezzet’

Yakakent Belediyesi'nin müracaatıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescili alan Yakakent mantısı, damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.
 


‘Hem yoğurtlu hem cevizli tercih ediliyor’

Un, tuz, yumurta ve su karışımıyla elde edilen mantı hamuru kadınlarca ‘beze’ adı verilen parçalara ayrılarak bir süre dinlendiriliyor. Oklava ile açılarak yufka haline getirilen hamur, daha sonra şeritler halinde kesilip kare parçalar elde ediliyor.

Soğan, kıyma ve baharatlarla yoğrularak elde edilen karışım, parçaların içine konularak Yakakent mantısına özgü iki ucu birleştirilerek üçgen şeklinde kapatılıyor.

Hazırlanan mantı, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Ardından müşterilerin zevkine göre sarımsaklı yoğurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmiş tereyağıyla servis ediliyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap