SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 00:57
Vegan beslenme tarzı yaygınlaşıyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Vegan beslenme tarzını tercih edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu beslenme tarzının kendi içinde de farklı türleri bulunuyor.

Her geçen gün veganlık daha fazla yaygınlaşıyor. Veganlık yalnızca bir beslenme tarzı olarak değil, bir yaşam felsefesi olarak karşımıza çıkıyor. Veganlar hayvansal içerik bulunduran ve hayvanlar üzerinde deney yapan tüm markaları ve ürünleri dışlıyor. Özetle çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile fark yaratıyor. Veganlığın büyük bir bölümünü ise vegan beslenme oluşturuyor. Başta karışık ve zor gelse de düzeni oturtturduktan sonra vegan ürünlerin seçimi, hazırlanması ve tüketimi oldukça rahat oluyor.

vegan beslenme

Vegan beslenmede hiçbir şekilde et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların tüketimi yapılmıyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağı gibi hayvansal gıdalar beslenmeye alınmıyor. Etik kaygıların var olması ve hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı çıkılması sebebiyle ortaya çıkan beslenme şeklinin kendi içinde de farklı türleri bulunuyor. 

Vegan beslenme tehdit oluşturmuyor

Bu beslenme türünde özellikle tahıllar, tohumlar, yağlar önemli yer tutuyor. Hayvansal besinlerden alınacak proteinler bitkisel kaynaklardan temin ediliyor. B12, D vitamini, EPA, DHA, demir, iyot, kalsiyum, çinko gibi vitamin ve mineraller gıda takviyeleriyle telafi ediliyor. Beslenmeye dikkat edilip, vücudun istekleri karşılandığında vegan beslenme sağlık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmuyor. 

vegan beslenme


V
eganlık ve vejetaryenlik arasındaki farklar?

Vejetaryenlikte et tüketimi olmamasına rağmen yumurta, süt, bal gibi hayvansal gıdaların tüketimi yapılabiliyor. Bazı vejetaryen tarzlarında balık ve deniz ürünleri, kimi zaman sadece beyaz et(tavuk) yenebiliyor. Vejetaryenlik bir beslenme şekli olarak tanımlanırken; veganlık bir yaşam şeklini, bir felsefeyi işaret ediyor.

Veganlar, bu prensipleri her alana yayarak; kullandıkları deterjandan yiyecek kaplarına kadar tüm ürünlerde hayvansal içerik olmamasına dikkat ediyor.

Vegan Beslenme

Veganlar yemeklerinde bol miktarda sebzeye yer veriyor. Proteinleri ise baklagillerle sağlayarak alabiliyorlar. Kullandıkları diğer ürünler ise keten tohumu, çiya tohumu, soya granülü, soya filizi, mercimek, nohut, kuru fasulye, pirinç, kepekli un, mısır unu, sebzeler ve meyveler şeklinde sıralanıyor. Süt ve süt ürünlerini de hiçbir şekilde tüketmeyen veganlar badem sütü gibi yemişlerden elde edilen süt benzeri sıvılar tüketebiliyor. Kıvam arttırıcı olarak ise çiya tohumunu tercih ediyorlar.

0 Yorum

Yorum Yap