• Samsun
  • Son Güncelleme 20:40
Atıl haldeki ağaç parçaları heykele dönüşüyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Atıl haldeki ağaç parkalarını heykele dönüştüren ahşap sanatçısı Yüksel Korkmaz,  atölyesinde oyma tekniği ile birleştirip at heykelleri yapıyor.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası, ahşap sanatçısı Yüksel Korkmaz (59), doğadan topladığı ağaç kök, dal ve gövde parçalarını sanat eserine dönüştürüyor. Topladığı parçaları oyma tekniği orijinal haline sadık kalarak şekillendiren Korkmaz, birleştirdiği parçalardan at heykelleri yapıyor. Korkmaz, heykellerin yanı sıra ev dekoratif ürünlerin de üretiyor.

Doğadan atıl durumda kalan ağaç ürünlerini toplayan Korkmaz, 150 metrekarelik atölyesinde çalışma yapıyor. 2006 yılından bu yana çalışmalarına bu alandaki çalışmalarına ağırlık verdiğini belirten Korkmaz’ın hayali ise ürettiği ürünleri sergileyebileceği bir ahşap sanat müzesi kurabilmek.

Ahşap atölyesi


‘Orijinal haline çok müdahale etmemeye çalışıyorum’

Korkmaz, doğadan topladığı ağaç parçalarının orijinal halini bozmadan birleştirip bir bütüne dönüştürdüğünü ifade ederek “Uzun yıllar kereste ticareti işiyle uğraştım ancak 2006 yılından bu yana ahşapla ilgili el işçiliği üzerine yaptığım bu çalışmalara ağırlık verdim.

Şuan işim gereği zaten sürekli orman ürünleri ile ilgileniyorum. Bu noktada ormanda çalışma yaptığım dönemde atıl durumda olacak ağaçların kök, dal ve gövde parçalarını topluyorum. Bu parçaları görsel durumlarına göre değerlendirip kullanıyorum.

Tek başına bir parçada olabiliyorlar, ya da bir bütün parçalarını da oluşturabiliyorlar. Belki sadece ısınma amaçlı kullanılacak yakılacak bu ağaç parçaları, sonunda bir esere dönüşüyorlar” dedi.

Ahşap atölyesi


‘Kuş ve at figürüne benzeyen parçaları topluyorum’

Özellikle ardıç, ceviz, dut, akasya, ve kestane ağaçlarını uzun ömürlü olduğu için tercih ettiğini dile getiren Korkmaz, “Doğada bazı parçalara baktığımda bir çoğunun kuş ya da at gibi kuşa ya da farklı başka hayvan çeşitlerine benzer olduklarını görüyorum. Onları topluyorum ve benzedikleri şekle dönüştürüyorum. Son yılarda özellikle yurt dışında da bu alanda çalışma yapanların sayısının arttığını görüyorum. İnsanların bu tür orijinal haldeki orman ürünlerine olan ilgisi de artıyor” diye konuştu.

Ahşap atölyesi

At heykelleri dikkat çekiyor

Özellikle at figürünü kullanmayı çok sevdiğini dile getiren Korkmaz, “Yaptığım at heykelleri çok dikkat çekiyor. At heykellerini orijinal boyutlarına uygun şekilde yapıyorum. Bu nedenle görenler haliyle şaşırıyorlar. Bende at figürü ile heykeller yada dekoratif amaçlı diğer ürünleri yapmayı çok seviyorum” şeklinde konuştu.



‘Hayali ahşap sanat müzesi kurmak’

Korkmaz, hayalinin Samsun’da ahşap sanat müzesi kurabilmek olduğunu dile getirerek “Atölyemde bu ürünleri sergiliyorum. Bunun dışında katıldığım fuar ve sergilerde de ürünleri sergiliyorum. Ancak ben bu ürünlerin Samsun’a bir katkısı olsun istiyorum.

İnsanlar bu eserleri görsünler, gelsin ziyaret etsinler. Samsun’un turizmine katkı sağlasın. Hatta başka insanlara da bu çalışmayı öğretebilirim. Onlarda aslında atıl halde kalan bu ağaç parçalarının nasıl katma değeri yüksek ürünlere dönüşebileceğini öğrensinler istiyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Ahşap atölyesi

“Ben bu işten çalışıp ekmeğimi kazanabilirim, kalkınabilirim ama sosyal bir proje ile bu mesleği yaymak istiyorum. Ahşap sanat atölyeleri kurarak ilime ülkeme faydalı olmayı sağlayabilmek adına böyle sosyal bir çalışma düşünüyorum.

Ahşap sanatçılığı mesleğini ülkeme ilime yaymak istiyorum. Güzel sanatlar fakülteleriyle irtibat kurarak genele yaymak istiyorum. Orman köklülerine de bu sanatı öğretmek istiyorum. Özellikle kadınların orman ürünlerini kullanarak takı tasarımı yapmaları onlar için bir gelir kapısı olabilir. “

 

 

0 Yorum

Yorum Yap