• Samsun
  • Son Güncelleme 05:08
Dünya'da ilk kez Samsun’da keşfedildi Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Dünya'da ilk kez Samsun'da keşfedilen parazit türüne 'Myxobolus polati’ adı verildi. Tür, bilim dünyasına duyuruldu.

OMÜ Veteriner Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından Ladik ilçesinde bulunan Ladik Gölü’nde Karaburun balıkları ile ilgili yapılan bir araştırma çalışmasında dünyada ilk defa yeni bir parazit türü keşfedildi.

Nazmi Polat
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat.

Profesörün adı verildi

Araştırmayı yapan ekipte OMÜ Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, Doç. Dr. Banu Yardımcı, Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Soner Bölükbaş ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Savaş Yılmaz ve Dr. Melek Özpıçak ile A.B.D. Oregon State Üniversitesi’nden Doç. Dr. Stephen Atkinson yer aldı.

Yeni bulunan bu canlıya, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat’a ithafen ‘Myxobolus polati’ adı verildi. Yeni bulunan bu canlı ile ilgili hazırlanan bilimsel makale parazitoloji alanında akademik prestiji yüksek bir araştırma dergisi olan ‘Parasitology International’ isimli derginin 2021 yılı Ağustos sayısında yayınlanarak bilim dünyası ile paylaşıldı.

parazit türü

Çalışma ile ilgili bilgi veren Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, OMÜ bünyesinde yayınladıkları güncel ve özgün bilimsel araştırma makaleleri ile üniversitenin dünyadaki bilim camiasınca tanınırlığına katkı sağladıklarını ve araştırmaların kalitesinin de tescillendiğini söyledi.

Parazit türü
Profesör Nazmi Polat, ekibiyle birlikte yeni parazit türünü dünyaya duyurdu.


Prof. Dr. Nazmi Polat, ise bilim dünyasında her gün bir yenilik ile karşılaşıldığını söyleyerek “Bu yeniliklerin ve keşiflerin Türk Bilim insanları tarafından yapılıyor olması bizi daha da gururlandırmaktadır. Ondan da ötesi ve özeli bu çalışmalara imza atan arkadaşlarımızın Atatürk’ün doğum kentim dediği Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’ndeki ekip tarafından başarılmış olmasıdır. Bu projeyi gerçekleştiren arkadaşlarımız daha öncede benzer çok başarılı araştırmaları gerçekleştirmiştir.

parazit türü

Bu çalışmada da Ladik Gölü’nde yaşayan bir balık türünde tespit edilen ve dünya literatürü için bir ilk kayıt olan türe büyük bir gurur duyduğum şekliyle bir bilim insanını ölümsüzleştirilmesi manasına gelecek şekilde bu noktadaki emeklerimize karşılık olacağını düşünerek benim ismimi vermeleri gerçekten beni onurlandırdı ve gururlandırdı. Ben ekibi emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap