SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 22:27
OMÜ’de 500 sülün ve keklik doğaya bırakıldı Görseli
SAMSUN

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Kampüsüne toplam 500 adet sülün ve keklik doğaya salındı.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 11’ inci Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında 27 Ağustos 2021 tarihinde iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile birlikte 3 yıl boyunca kampüsün uygun alanlarına sülün ve keklik yerleştirilecek. Proje kapsamında ilk keklik ve sülünler bugün yapılan törenle birlikte doğaya salındı. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 11’inci Bölge Müdürü Halim Özdemir ile törene katılanlar 250 adet sülün ve 250 adet kekliği doğaya bıraktı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ünal, sülün ve kekliğin doğanın bir parçası olduğunu ancak sonraki neşelilerin bunları kafes hayvanı olarak öğreneceklerini söyleyerek “Oysaki doğadaki besin zincirinin en önemli parçalarından bir tanesiler. Keklik ya da sülünü doğadan yok ettiğinizde bu sefer keneyle mücadelede çok ciddi bir performans ve para harcamanız gerekiyor. Kenenin nice canlara mal olduğunu da geçmişte gördük. Bırakacağımız sülün ve keklik kafeste üretildiler. Doğaya ne kadar tutunur, bakacağız. Sadece bir kısmı bile doğaya tutunsa ekosistemde kırılan zincirin tamir edilmeye başlandığını göreceğiz. Kampüsümüz sulak alanları, kıraçları ve konumu itibariyle bu hayvanların beslenmesine oldukça uygun” diye konuştu.

‘1 keklik 3 milyon kene larvası temizliği yapıyor’

Rektör Prof. Dr. Ünal, keklik ve sülünün insan sağlığı açısından da çok önemli olduğunu belirterek “Çünkü bir kekliğin doğadaki karşılığında 3 milyon larvaya ulaşan kene temizliği yaptığını biliyoruz. Bu etkinliği sosyal bir etkinlik olarak görmüyoruz. Ekosistemi yeniden tamir etmesi açısından bu varlıklara ihtiyacımız var. Keklik ve sülün gibi yararlı türlerin artık av hayvanı olarak görülmemesi gerekiyor. Bu algıyı kırmamız gerekiyor” dedi.

‘2021’de 3 bin 230 adet sülün 3 bin 700 kınalı kekliği doğaya bıraktık’

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 11’inci Bölge Müdürü Halim Özdemir ise 2021 yılında da 3 bin 230 adet sülün 3 bin 700 adet kınalı keklik ve 75 bin adet doğal alabalığı tabiata yerleştirmeye devam ettiklerini dile getirerek “Samsun’da 2002-2020 yılları arasında 60 bin 669 adet sülün, 8 bin 400 adet kınalı keklik, 750 adet beç tavuğu ve 27 adet kızıl geyik doğal yaşam alanlarına yerleştirilmiştir. Bin 510 adet sülün ve 250 adet kınalı kekliğin tabiata yerleştirme işlemi de devam edecek. 27 Ağustos 2021 tarihinde OMÜ ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 11’inci Bölge Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği protokolü ile 2021 yerleştirme programı doğrultusunda üniversitenin orman, çayır, akarsu ekosistemi barındıran alanına 250 adet kınalı keklik ve 250 adet sülün salınacak. Takip eden yıllarda da yerleştirme programı devam edecek. Yerleştirilen hayvanların takibi; bizim, üniversitenin ve ornitoloji bölümü tarafından yapılacaktır” diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap