SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 17:09
İnsan kanında ilk kez  mikroplastik bulundu Görseli
BİLİM VE TEKNOLOJİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İlk kez, insan kanında mikroplastik bulundu

Hollandalı bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonucunda, çalışmaya katılan 22 kişiden 17'sinin kanında mikroplastik tespit edildi.

Plastik parçacıklarının zararları henüz hala tam olarak bilinmiyor ancak araştırmacılardan Prof. Dr. Marja Lamoree, mikroplastiklerin varlığının başlı başına endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Hollandalı uzmanların daha önce yaptığı araştırmalar sonucu, insanların yiyecek ve su yoluyla mikroplastikleri yutabileceği ve parçacıkların dışkıda ve hatta plasentada bulunabileceği zaten biliniyordu.

Hatta bebeklerin dışkısındaki mikroplastik oranının, yetişkinlere göre 10 kat daha fazla olduğu saptanmıştı. Bunda, büyük ölçüde bebeklerin plastik şişelerle beslenmesinin payı olduğu belirtilmişti.

Ancak plastik parçacıkların insan kanında da bulunduğu ilk kez ortaya çıkarıldı. Çünkü kandaki mikroplastiklerin varlığını kanıtlamak oldukça zordu.

Çoğu plastikten yapılan araştırma gereçleri ölçüm sonuçlarını etkileyebiliyordu. Bu nedenle Hollandalı bilim insanları, araştırma için özel cam ve çelik eşyalar yaptırdı.

Amsterdam Özgür Üniversitesi uzmanlarının yaptığı çalışmaya katılan 22 kişiye çeşitli kan testleri uygulandı. Bunlardan 17'sinin kanında mikroplastik bulundu.

Alınan örneklerin yarısında, çalışmaya katılanların kanında PET plastik tespit edildi. Plastik parçacıklarının bir kısmının plastik şişe kaynaklı olduğu, üçte birinin ise gıda ambalajı olarak kullanılan polistiren içerdiği belirlendi.

0 Yorum

Yorum Yap