• Samsun
  • Son Güncelleme 05:16
Tarımda dijital teknoloji dönemi Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) tarımda kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor.  İHA tarımsal üretimde kimyasal ilaç ve gübreleme ile görüntüleme amacıyla kullanılıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Eyüp Selim Köksal, günümüze ait dijital teknolojilerden biri olan İHA’ların tarımsal üretimdeki kullanımının arttığını ve gelecekte daha da çok yaygınlaşacağını söyledi.

Son yıllarda kullanım alanı hızla gelişen İnsansız Hava Araçlarının (İHA) tarımda kullanımı Türkiye’de ve Samsun’da giderek yaygınlaşıyor. Kimyasal ilaçlama ve gübreleme ve görüntülemede İHA’lar tercih ediliyor. Özellikle kimyasal ilaçlamada ve gübreleme hem zaman kaybı hem iş gücü hem de ürün kaybını önlemek adına avantajlı olan İHA’ların Samsun’daki kulanım alanı giderek genişledi.



Özellikle tarım alanında bilimsel araştırma çalışmalarıyla İHA’ların kullanım alanının genişletilmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, İHA’ların tarımda kullanımı ve bu alanda yürütülen bilimsel araştırma çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.


OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal

‘Dijital teknolojiler yoğun olarak kullanılmaya başladı’

Prof.Dr. Eyüp Selim Köksal, tüm dünyada tarımsal ürünlere olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek ‘Ürüne olan talep arttıkça daha fazla ürünü üretme ihtiyacı doğuyor. Daha fazla ürün üretmenin de birkaç yolu var. Bunlardan bir tanesi de günümüze ait teknolojilerin yani dijital teknolojilerin tarımsal üretimde kullanılması. Hayvancılıkta ve bitkisel üretimde de bunun kullanılması söz konusu. Bitkisel üretimde son yıllarda dijital teknolojiler yoğun olarak kullanılmaya başladı. İnsansız hava araçlarının tarımda bitkisel üretimde kullanılması da bunlardan birisi” diye konuştu.



‘İşçilikten tasarruf sağlıyor’

İnsansız hava araçlarının tarımda temel olarak iki amaçla kullanıldığını ifade eden Prof.Dr. Eyüp Selim Köksal, “Bunlardan birisi veri alma ki bu veri bilgiye dönüştürülüyor daha sonra. İkincisi ise operasyonel anlamda bir takım kimyasalların İHA’larla bitkisel üretim alanlarına uygulanması. İHA’larla kimyasalların uygulanması hem işçilikten tasarruf sağlıyor. Hem kimyasalların eşit bir şekilde araziye dağıtılmasında kolaylık sağlıyor hem de daha az kimyasalın tarımda kullanılmasının önünü açıyor. Çünkü standart bir uygulama söz konusu. Artık önümüzdeki yıllarda kimyasal uygulama bu ilaçlama olabilir yapraktan gübreleme olabilir insansız hava araçlarını daha fazla göreceğiz sektörde öyle gözüküyor” diye konuştu.  



‘Tarımsal görüntüleme amacıyla kullanılıyor’

Prof.Dr. Eyüp Selim Köksal, İHA’ların tarımsal görüntüleme amacıyla Türkiye’de 2002 yılından bu yana dünyada ise 1950’li yıllardan itibaren kullanıldığını belirterek “Görüntülemede uydu sistemleri kullanılırdı insanlı uçaklar kullanılırdı. Artık sektöre bir de insansız hava araçları girdi. 2022 senesinde geldiğimizde son nokta bu. Elektronik yazılım sistemindeki gelişmeler onlarında daha fazla gelişkin cihazlara ulaşmasını sağlayacak. Daha iyi görüntüleme yapan daha hassas görüntüleme yapan sistemler var” dedi.



‘Ladik’te proje başlatıldı’

OMÜ bu sistemler ile bitkilerin gelişimini takip etmeye çalıştıklarını dile getiren Prof.Dr. Eyüp Selim Köksal, “Bitkilerin su stresini takip etmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz toprak ve su kaynakları bitkisel ve hayvansal üretimde en önemli doğal kaynak. Bunların korunarak kurgulanması lazım. İşte İHA’ların bu sistemlerin korunarak kullanılması noktasında kullanmaya çalışıyoruz. Bunun AR-GE’sini yapıyoruz. TÜBİTAK desteği ile 2-3 proje bitirdik şu an birine yeni başladık Ladik’te devam edecek oda.



Farklı bölgeler farklı su ve gübre bırakmak için bir sistem geliştirdik onun denetimini de İHA ve uydularla yapacağız. 100 dekarlık bir arazi düşünelim bizim o arazide nerede ne olduğunu görme şansımız yok ama İHA ile buranın tüm alanın görüntüsünü çektikten sonra bilgisayar ortamında işledikten sonra 2-5 santimetre çözünürlüklerde burada ne oluyor ne bitiyor bunları ayırt edebilir. Bu bize çok büyük bir pencere açıyor. Sadece İHA değil uydu görüntüleri ne kullanıyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Sonuç da yapmak istediğimiz ne; daha sürdürülebilir bir tarım, daha az kimyasal kullanımı, daha sağlıklı ürünlerin sofraya gelmesi ve en önemlisi de daha fazla üretim. Çünkü buna milli bir mevzu olarak baktığımızda da ihracat ithalat dengesinde de üretimimizin artması lazım, bütün bunlar için yani verimi artırmak için teknolojilerin kullanımı konusunda çalışmalar devam ediyor.”


İHA2 Pilotu Erkalp Cihangiret

‘Zamandan ve ürün kaybından tasarruf’

İHA2 Pilotu Erkalp Cihangiret, de zirai ilaçlama sektöründe çalıştığını özellikle Samsun bölgesinde çiftçilerin ağırlıklı olarak çeltik üretiminde İHA’ları tercih ettiğini belirterek “Çeltik dışında, soya, buğday gibi birçok ürünün üretimi sırasında da İHA’lar kullanılıyor. Bunları kullanma sebebine gelirsek örnek olarak traktörün girdiği 100 dönümlük bir tarlada ortalama yüzde 4’lük bir kayıp oluşuyordu. İHA’yla yani tarım dronuyla bu kayıp önlenmiş oldu. Zamandan ve ürün kaybından tasarruf ediyoruz. Cihazlarımıza koyduğumuz 18 litrelik tarımsal ilaç ile 18 dönümlük bir alanı 10 dakika gibi bir sürede ilaçlayabiliyoruz. Traktörüyle ilaçlama yapsaydı 20 dönüm için 1 saat 1,5 saat zaman harcanacaktı” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘İHA’lara talep arttı’

“Tarımda kullanılan İHA’lara son dönemde çok fazla talepler arttı. İlk başlarda herkes çok çekingen davranıyordu ‘Drone ile acaba bu iş yapılır mı’ diye söylemler duyabiliyorduk ancak sezon sonunda almış oydukları mahsuldeki olumlu tarafları gördükçe tabii ki bu bütün çiftçiler tarafından beğenildi. Şuanda talep çok güzel. Traktörle ilaçlama dönemi önümüzdeki sezonlarda bitecek diyebilirim.”

 

0 Yorum

Yorum Yap