• Samsun
  • Son Güncelleme 08:42
Ceviz bahçesi tesisi kurulması Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

 Ceviz yetiştiriciliğinde bahçe yerinin doğru tesis edilmesi çok önemlidir. 

Ceviz bahçe tesisinde yetiştirilecek çeşit, çeşidin soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotlarının da bilinmesi gerekmektedir. Yöremizde daha çok ilkbahar geç donlarından korunaklı ve sonbahar ilk donlarından zarar görmeyecek çeşitlerin seçilmesi gerekmektedir. Tesis edilecek yerlerde yeterli şekilde hava drenajının olması gerekmektedir.

Bunların yanında bahçe yeri seçiminde ağaçlık ve orman alanlarına yakınlık ta dikkate alınmalıdır. Çünkü ağaçlık yerler soğuk havanın biriktiği yerlerdir ve özellikle ilkbaharda orman ağaçları iyi bir hava drenajını önleyerek don cepleri oluşturabilirler. Bu nedenle, tesisler orman alanına 25 metreden daha yakına kurulmamalıdır.

Kuzeye bakan yamaçlarda bahçe kurulması ilkbahardaki donlardan korunmada yardımcı olabilir. Şayet meyvenin erken olgunlaşması ekonomi bakımından arzulanıyorsa bahçe güneye bakan yamaçlarda kurulmalıdır.

 Görseli Topraksız Tarım Serası

Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2,5-3,0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Ceviz bahçesi tesis edilecek arazide, kök gelişiminin yaygın olacağı derinlikte blok halinde kaya veya ağır kil tabakası bulunmamalıdır.

Ceviz bahçesi tesisinde çeşit ve yer belirlendikten sonra yetiştiricilik yapılacak alan dikimden en az 2-3 ay önce derin sürüm yapılması gerekmektedir. Derin sürüm yapılmasının nedeni ceviz yaklaşık 3 metre derinliğe inebilen kazık köklü ve yatay gelişebilen saçak köklüdür.

 Görseli Bal arısının ekonomik önemi

Dekara 2-3 ton ahır gübresi verilmelidir. Ahır gübresi yoksa yeşil gübreleme uygulanabilir. Derin işlemeden sonra diskaro ve tırmıkla sürüm yapılıp, dikim noktaları belirlenir. Belirlenen dikim noktaları dikimden en geç bir ay önce en az bir metre küplük alandaki toprağın alt üst edilmesi gerekmektedir. Çıkan toprağın geri doldurulması sırasında toprağa organik gübre eklenmesi daha uygun olacaktır.

Dikim zamanı gelince daha önceden hazırlanmış dikim yerleri açılır ve belirlenen çeşitler açılan çukurlara, toprak kök boğazını geçmeyecek yani aşılı cevizlerde aşı yerini geçmeyecek şekilde toprak doldurularak dikim gerçekleşmiş olur. Dikim sonrası mutlaka can suyu verilmelidir. Fidanlar derin dikilmemeli ve rüzgarla oynamaması için dikim sonrası hereklere bağlanmalıdır.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap