SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 14:05
Topraksız Tarım Serası Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Doğanın ve çevrenin kirletilmesiyle birlikte tarım alanları ciddi zararlar görürken, nüfusun artışı ile paralel olarak tarımsal ürünlere ihtiyaç da artmaktadır.

Bu döngü göz önüne alındığında topraksız tarıma ilgi ve ihtiyaç her geçen gün artma eğiliminde olacaktır. Toprağa ihtiyaç duyulmadan yapılan bu tarım faaliyetinde bitkiler çeşitli çözeltiler, çakıl taşı, kıl, tüy, talaş veya suda büyüyor.

Özellikle yoğun şehirleşmenin yaşandığı bölgelerde her geçen gün faaliyet alanı artan topraksız tarım geleceğin kurtuluşu olarak da birçok platformda yerini aldı. Seracılığın artışı ile topraksız tarım faaliyetlerinde de artış yaşanmaya başlanmıştır.

Odunsu gövdeli olarak tabir edilen, yıllar sonra meyve veren çok yıllık bitkilerin yetiştirilmesi tavsiye edilmez. Bu tür bitkiler çok fazla alan kaplar. Topraksız sera tarımında (Hidroponik Sera) genellikle otsu gövdeye sahip bitkiler yetiştiriliyor. Bunlar arasında en çok tercih edilenler ise;

Domates – Patates – Maydanoz-Havuç – Patlıcan – Salatalık-Bezelye – Fasulye – Ispanak

Marul – Roka – Yeşil Soğan - Dolmalık Biber – Brokoli – Çay - Buğday – Şeker Pancarı Mısır - Pamuk – Karpuz – Kavun - Çilek vb. otsu gövdeli bitkiler

Topraksız tarımın dört farklı yolu vardır.

  • Su Kültürü
  • Ortam Kültürü
  • Açık Sistem
  • Kapalı Sistem

Dünya genelinde bunlar arasında en yaygın olarak kullanılanı Su Kültürü içerisinde yer alan Akan ve Durgun Su Kültürüdür.

Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan ve verim alınan yöntem Su Kültürü içerisinde yer alan Akan Su Kültürü ya da bilimsel adı ile Nutrient Film Technique’dir.

Topraksız sera tarımında bitkiler yalnızca su yardımı ile büyümez. Bu suyun içerisinde eklenen çözelti yardımı gerekiyor. Bu da bitkinin büyümesi için topraktaki minerallerin su içerisine konulması şeklinde adlandırılabilir. Her bitkinin farklı bir çözeltisi bulunmaktadır.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap