• Samsun
  • Son Güncelleme 16:04
50 bin fidan yetiştirip ücretsiz dağıttı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da çay ocağı işleten Ali Uslu, 18 yıldır doğadan topladığı tohumlardan çam fidanları yetiştirip ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıyor. Uslu, pet şişelerde yetiştirdiği çam fidanlarına gözü gibi bakıyor.

Samsun’da çay ocağı işleten, 2 çocuk babası Ali Uslu (59), çevresinde ağaç sevgisi ile tanınıyor. Uslu, 18 yıldır doğadan topladığı çam ağacı tohumlarını toprakla buluşturuyor. İşyerinin yanındaki alanda pet şişelerde yetiştirdiği çam fidanlarını ücretsiz olarak vatandaşlara, öğrencilere, sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıyor. Doğa ve yeşil tutkunu Uslu, 18 yılda yaklaşık 50 bin çam fidanı yetiştirdi.

Çay ocağı


‘Ağaç demek nefes demek’

Ağaçların kendisi için çok şey ifade ettiğini söyleyen Uslu, “Ağaç demek nefes demek. Ağaç olmasa insanlar nefes alabilir mi? Bundan daha değerli bir şey var mı? Ağaç demek erozyonla mücadele demek sonsuz faydalarını sayabilirsiniz. Kıraç bir yerle ormanlık alanın güzelliği bir mi?” diye konuştu.

Cay ocağı


‘İsteyen gelip fidan alıyor’

Doğayı çok sevdiğini ve yeşile düşkün olduğunu dile getiren Uslu, “Ağaç sevgisi, doğa sevgisi, ülke, yeşil sevgisi ile buna başladım. Yaklaşık 18 yıldır fidan yetiştiriyorum. Atık pet şişelerin içine doğadan topladığım çam tohumlarını ekip fidan haline gelene kadar büyütüyorum. İsteyen gelip fidanlardan alıyorlar. Bana sormazlar bile ağaç dikmek isteyen gelir buradan fidanları alır. Öğretmenler geliyorlar öğrencileri için fidan alıyorlar. Okullara çok fidan gönderiyorum. Binlerce fidan böylece toprakla buluşuyor” dedi.

Çay ocağı


‘Emek vermek gerekiyor’

Uslu, bir tohumun fidan haline gelmesi için emek verilmesi gerektiğini söyleyerek “Ben bir yere gittiğimde önce ağaçlara bakarım beğendiğim ağaçta olgunlaşmış tohum varsa alır sonrada ekerim. Tohumu ektikten sonra 1-2 aya topraktan çıkıyor. Ben amatörce bunu yapıyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Ağacın bir dalına bile kıyamam’

“Ben ağacın bir dalına bile kıymam. Benim 2 tane evladım var fidanlar da bir çocuk gibi bakım istiyor. Çocuklarımla ilgilenir gibi fidanlarla ilgileniyorum. Moralim bozulduğu zaman fidanlarımın yanına giderim, onları izlerim. O fidanın büyümesini seyretmek çok farklı bir zevk. Her gün mutlaka gider fidanlarıma bakarım.”

Çay ocağı


‘Yanan ormanlar nedeniyle çok üzüldüm’

Geçen yaz orman yangınlarının yaşandığı dönemde görüntüleri görmemek için televizyonu bile açamadığını söyleyen Uslu, “O dönem çok etkilendim. Çok üzüldüm yanan ormanlara bakamadım bile. Devletimizden yine Allah razı olsun yanan yerleri yeşillendiriyorlar, takip ediyoruz o da bize bir moral veriyor” dedi.

‘Yeşilin önemi daha çok anlaşıldı’

Uslu, 2 evladına ve gördüğü gençlere ağaç sevgisinin önemini her zaman anlattığını belirterek “Bütün gençlere söylüyorum en azından herkesin bir fidan dikmesi lazım. Son dönemde insanlar doğanını yeşilin öneminin daha çok farkına vardılar. Biraz geç farkına vardılar ama inşallah daha fazla ilgilenirler bu konu ile ilgili. Koronavirüsle, küresel ısınmayla birlikte yeşilin değeri biraz daha anlaşıldı. İnşallah insanlar daha da bilinçlenir. Yapmıyorsalar bile var olan yeşili yıkmazlar. En azından mevcut olanı koruyalım” şeklinde konuştu.

 

0 Yorum

Yorum Yap