• Samsun
  • Son Güncelleme 16:55
Samsun Pidesi : 3 farklı tarif, 3 farklı lezzet Görseli
SAMSUN

Tadı damaktan gitmeyen Samsun pidesinin ünü dilden dile dolaşıyor. 3 farklı ilçeden üç farklı lezzetin yer aldığı Samsun pidesi, denilince akla gelen Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerinin de kendine özgü pideleri bulunuyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da özel olarak "ne yiyebiliriz" diye düşününce menemen, keşkek, tirit gibi lezzetlerin yanında akla ilk olarak pide geliyor. Her ne kadar Samsun pidesi olarak belirtsek de Samsun’da pideler yapıldıkları yörenin ismiyle anılıyor. Bafra, Çarşamba ve Terme Pidesi... Hem yapılış şekli hem de lezzeti itibariyle birbirinden ayrılıyor.

Geçmişi çok eskilere dayanan Bafra pidesi, dönemin ekmek fırınlarında malzemesi evde hazırlanarak yapılırmış. Bafra pidesi söylenene göre ilk kez 1962 yılında Hasan Tokalak’ın, Mecidiye’de dükkân açmasıyla ilçe dışına çıkmış. 1966 yılında İsmail Tokalak’ın İstanbul’da pide salonu açmasıyla da tüm Türkiye’ye ünü yayılmış.  Bol malzemeli, kapalı şekilde yapılan çıtır çıtır Bafra pidesi, pazar sabahlarının vazgeçilmezi olurken; sabahın erken saatlerinde fırınlarda kuyruk oluşmasının da sebebi.

Çarşamba ilçesinin adıyla bilinen pide ise unundan kıymasına soğanın doğranışına kadar diğer pidelerden ayrılıyor. Hamuru sarımtırak un ile hazırlanır, ev tipi maya ile taş fırında pişirilerek yapılır. Fırından çıkarılan pidenin üzerine ise katkısız, yerel tereyağı sürülür ve baklava şeklinde dilimlenerek servis edilir.

45 yıl önce yapılmaya başlandığı söylenen Terme Pidesi de; diğer iki ilçenin pidesinden farklı olarak açık pide şeklindedir. Üzerine kırılan yumurtanın sarısı dağıtılmaz, nar gibi pişen pidenin üzerinde parlarken önce gözü doyurur. Kuşbaşılı, peynirli, pastırmalı, sucuklu ıspanaklı, karışık olarak farklı çeşitleri de bulunan Terme pidesini, Termeli ustaların ellerinden yemek ise başka bir deneyim.

0 Yorum

Yorum Yap