• Samsun
  • Son Güncelleme 18:06
Prof.Dr. Özcan: Kar yağışı tarım açısından önemli Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Muharrem Özcan, kentte etkili olan kar yağışının tarımsal anlamda önemli olduğunu belirtti. Prof.Dr. Özcan, kar yağışının, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını besleyeceğini, meyve ağaçlarının aldanma riskini azaltacağını, tarım arazilerinin üzerinde yorgan görevi görerek tohum ve köklerin donmasını engelleyeceğini söyledi.

Samsun’da son dönemde etkili olan kar yağışının Mart ayına da devam etmesinin tarımda kullanılan yer altı ve yer üstü su kaynaklarının beslenmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Bu dönemde yağan karın tarımsal anlamda olumlu etkide bulunacağı belirtilirken soğuk ve kar yağışının ekili ve dikili tarım alanları için olumlu etkiye sahip olduğu ifade edildi.   


OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Muharrem Özcan

‘Mevcut su tüketiminde yaklaşık 4’de 3’ünü tarımda kullanıyoruz’

Kar yağışının tarımsal faaliyetlere olan olumlu etkisini anlatan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Muharrem Özcan, tarımda en önemli kaynağın su olduğunu söyleyerek “Nasıl biz insanlar her suyu içemiyorsak, tarımda da kullanacağınız suyun farklı bir niteliği olması lazım. Mevcut su tüketiminde yaklaşık 4’de 3’ünü tarımda kullanıyoruz. O yüzden hem tarımda kullandığımız suyun kaynağının yeterli olması anlamında bunlar son derece önem taşıyor. Yağış rejimleri, suyun doğru kullanımı israf etmeme noktasında son derece önemli” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Kar yağışı ile toprak suya doyar’

“Tarımda akarsular, göller, barajlar, nehirler, yer altı su kaynakları olarak tatlı su kaynaklarının en önemli destekçisi kar yağışıdır. Kar yağışlarının bir özelliği de şu; Düştüğü yerde birikir, yavaş yavaş erir, toprağın içerisinde süzülerek iner. Sağanak yağmurlarda yüzey akışı olur, toprak suya doygun olmasa bile suyun önemli bir kısmı yüzey akışı ile düşük rakımlı yerlere doğru akar gider. Karda böyle bir şey yok. Sıcaklıkla beraber yavaş yavaş erime olur. Toprak suya doyar. Toprak alt katmanlarında yer altı sularının da haznesi dolmuş olur. Kar, bu noktada son derece yararlıdır, önemlidir”


‘Yorgan görevi görür’

Tarım arazilerinin yüzeyini kaplayan kar örtüsünün adeta bir yorgan görevi gördüğünü de dile getiren  Prof.Dr. Özcan, “Bu gün donmamış bir araziye kar yağdı ve üzerini örttü, daha sonra sıcaklık sıfıra veya sıfırın altına düşse bile kar donsa bile alttaki toprak donmaz. Tohum donmaz, kökler donmaz, kar o soğuğun aşağıya inmesini engeller böyle bir koruyuculuğu da var” dedi.

‘Soğuk şuan bitkilerin uyanmasını geciktiriyor’

Prof.Dr. Özcan,  bu dönemde karla birlikte havanını belirli düzeyde soğuk seyretmesinin de tarım açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Soğuk şuan bitkilerin uyanmasını geciktiriyor. Şu anda yağan kar bir avantaj bir ay sonra bu kar gelse, uyanma başlayıp da ağaçlarda çiçeklenme, tomurcuklanma olduktan sonra yaşansa belki soğuk zararlarında, don zararlarından bahsedeceğiz. Ama bizim ekili-dikili alanlarımızdaki ağaçlarımızın büyük çoğunluğu şuan uyku halinde. Havanın ısınmaması hem riski dönemin atlatılması adına avantaj. Kar yağması serinliğin devam etmesi devam ağaçların aldanma riskinin düşmesi demek” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Su demek bereket demek’


“Tarımsal su kaynağı olarak katkı sunacak bir yağış oldu. Bu yönüyle bereketli bir sezon olacağını ümit ediyoruz. Kar demek su demek, su demek bereket demek yaşam demek. Küresel ısınma ile birlikte yağış rejimleri değişti, hem yağan toplam miktar hem de yağış sezonu itibariyle düşme aralığı itibariyle değişti. Sıcaklıklar değişmeye başladı. Şuanda kar çok güzel ama bundan sonra hiç yağmur düşmedi o zaman yine suyun yeterliliği soru işareti olacak.

Onun için sonbahar ilkbahar arası su haznelerinin önemli ölçüde dolacağı periyot. Bu periyotta ne kadar hazneler dolarsa daha sonraki aşamada yağış ve sıcaklık rejimindeki değişmelerle su kayıpları fazla bile olsa, ilave ek su kaynağı olarak yağış olmasa bile yeterlilikten bahsedebilir. Su kaynaklarımızın hem israftan uzak tüm sektörler için kullanılması lazım hem de su kaynaklarının en temiz bir şekilde korumamız lazım. Doğal kaynaklar bizim için miras değil emanet.”








 

0 Yorum

Yorum Yap