• Samsun
  • Son Güncelleme 05:54
Pitbull yanlış yetiştirildiği için saldırgan Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Pitbull cinsi köpeklerin saldırganlığı sahibinden kaynaklanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının 14 Temmuz’da aldığı karar sonrası; 5199 sayılı yasada değişikliğe gidilerek beslenmesi yasak olan "Pitbull, Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro" cinsi köpekler 14 Ocak 2022’ye kadar kısırlaştırılıp mikroçip taktırılması şartıyla sahiplenilebilecek.

Bu köpek cinslerini besleyen vatandaşların belirtilen tarihe kadar kısırlaştırılma işlemini yaptırması ve mikroçip taktırması gerekiyor. Bu kurala uymayanlara 11 bin, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
 

Öte yandan Samsun Büyükşehir Belediyesi, tehlike arz eden yasaklı ırk köpek sahiplerine destek amacıyla kısırlaştırma ve mikroçip takma işlemini ücretsiz yapıyor.


OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Dalgın. (Fotoğrafta)


‘Doğasında saldırganlık yok’

OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Dalgın, ‘tehlikeli ırk’ diye belirlenen pitbull cinsi köpeklerin doğasında saldırganlık olmadığını söyledi.

Dalgın, “Pitbullar 1800’lerin başında Terrier ve Bulldogların melezlenmesiyle yani yapay seçilimle oluşturulmuş bir ırk. Hiçbir şekilde doğasında aslında dövüşçülük yok. Güçlü ve kaslı hayvanlar olduğu için insanlar tarafından dövüş yaptırıyorlar, insanlar onları dövüşçülüğe itiyor.

Pitbullar av köpeği olarak sürü köpeği olarak kullanılmışlar. Hatta  ‘Dadı köpek’ olarak biliniyorlar. Çünkü pitbullar aslında son derece sevecen aile ile çocukla çok iyi anlaşan hayvanlar. Genetik ve bilimsel olarak bunların saldırganlığa dair bir geni, içgüdüsü diğer köpeklerden ve hatta insanlardan çok farklı değil” dedi.


‘Çok üzüldük’

Prof.Dr. Dalgın, insanların bu cinsleri, köpek dövüşlerinde kullanmak amacıyla bağlı tutarak aç bırakarak saldırgan hale getirdiklerini belirtti. Dalgın, “Asıl sorun burada. Pitbull saldırısına uğrayan yavrumuza elbette ki çok üzüldük asla tasvip etmiyoruz. Bende bir anneyim ama bunun nedeni o köpek değil de onu o şekilde yetiştiren sahipleriydi” diye konuştu.



‘Umarım diğer belediyelere de örnek olur’

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tehlikeli köpek ırklarının kısırlaştırma ve mikroçip takılma işlemini ücretsiz olarak yapmasının ise örnek niteliğinde çok güzel bir uygulama olduğunu dile getiren Dalgın şunları söyledi:

“İnsanlar bu köpek ırklarının kısırlaştırma ve çip takma ücretlerinden kaçınmak için köpekleri barınaklara bırakıyorlar. Hatta bazıları sokağa bırakıyor. Bu noktada Samsun Büyükşehir Belediyesi insanlara bu işlemleri kendisinin ücretsiz olarak yapacağını açıkladı. Bunun için gerçekten teşekkür ediyoruz. Olağanüstü güzel bir çalışma. Umarım diğer belediyelere de örnek olur.



‘Koruyucu bir önlem alındı’

Samsun Büyükşehir Belediyesi toplumsal bir soruna parmak bastı. Belki bu yapılmasaydı bu insanlar hayvanlarını sokağa atacaktı ve halk sağlığı problemi olarak önümüze çıkacaktı. Dolayısıyla koruyucu bir önlem alındı.

Avrupa düzeyinde bir yaklaşım getirdi. Sorun çıkmadan sorunun oluşmasını ortadan kaldırarak çok güzel bir çalışma yaptı. Çünkü kısırlaştırma işlemi 2 bin 500-3000 lira civarında çip takma işlemiyle birlikte bu meblağ artıyor.

İnsanlar bunu yaptırmamak için köpeklerini sokağa bırakabiliyor. Bu noktada Samsun Büyükşehir Belediyesi bütün belediyeler için örnek olacak. Koruyucu bir önlem alıp, çok ciddi bir yaklaşım ortaya koldu.”
 

 

0 Yorum

Yorum Yap