• Samsun
  • Son Güncelleme 01:08
Manda sütünden yapılan ürünlere talep arttı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

TÜİK verilerine göre Samsun 23 bin 633 baş manda mevcudu ile Türkiye’de 1. sırada yer alıyor. Bu miktarın 11 bin 300’ü Bafra ilçesinde bulunuyor. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, manda sütünden yapılan yoğurt, peynir, kaymak gibi ürünlere son yıllarda talebin arttığını söyledi.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de manda sayısı 2008 yılında 86 bin 297 baş iken, 2021 yılında 185 bin 574 başa kadar çıktı. Samsun, 23 bin 633 manda sayısı ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. 23 bin 633 büyükbaş mandaya sahip Samsun, Türkiye’de en çok büyükbaş mandaya sahip il olarak yerini alıyor.



Ayrıca Samsun’da mandanın doğal yaşam alanı olan Kızılırmak Deltası, Bafra ilçesinde bulunurken, sınırları 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerine dayanıyor ve delta içerisinde 9 bin-9 bin 500 baş manda yetiştiriliyor. Türkiye’de manda; dombay, camız, camış ve kömüş isimleri ile anılıyor.

Türkiye’de en fazla manda varlığına sahip olan Samsun’da manda sütünden üretilen, tereyağı, yoğurt, kaymak, peynir gibi ürünlere vatandaşların talebi de son yıllarda artış gösterdi.


Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner

Samsun’daki manda varlığının 11 bin 300’ü Bafra ilçesinde bulunuyor. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Samsun’da Türkiye genelinde manda da birinci sırada ancak süt verimi için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Mandanın sütü, yoğurdu, kaymağı, peynirinin üzerine yok. Mandanın eti de oldukça kaliteli süper. Manda sütüne talep çok arttı. Manda sütünün kilosu şuanda yaklaşık 15 lira, yoğurdun 2 kilosu 40 lira. Manda sütünden yapılan ürünlere olan talep arttı. Tüketenlerin sayısı da arttı” dedi.

Manda yetiştiriciliğine yönelen çiftçilerin sayısının da her geçen yıl arttığını dile getiren Tosuner, “Manda yetiştiriciliği artırmak için devlet tarafından verilen destek de fazla. Destekler artınca manda sayısı da arttı. Mandacılık artıyor. Samsun bu anlamda çok iyi bir noktada” şeklinde konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap