• Samsun
  • Son Güncelleme 19:50

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un Havza ilçesinde 2.5 yıl önce kurulan İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen ev hanımları üretime katılarak hayatlarını değiştirdi. Kooperatif içindeki imalathanede haluçka, erişte, makarna, reçel, marmelat, börek, katmer, kurabiye gibi unlu mamuller ürüten kadınlar, gelir elde edip aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Havza ilçesinde kadınlar 2.5 yıl önce kurulan İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi çatısı altında bir araya geldi. Kooperatif içindeki imalathanede kadınlar tarafından üretilen haluçka, erişte, makarna, reçel, marmelat, börek, katmer, kurabiye gibi unlu mamuller ile evlerinde yaptıkları el işi ürünler burada satışa sunuldu. Sosyal medya üzerinden de Türkiye genelindeki on binlerce kişiye ulaşıldı.



Gelen talepler üzere ürünlerini satan kadınlar bu şekilde gelir elde etmeye başladı. Aile bütçesine katkı verdikleri için mutlu olduklarını belirten kooperatif üyesi kadınların hayatı değişti.




İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi’nin Kurucu Başkanı Şerife Acar Döndür (Fotoğraftaki)

‘Biz ev hanımları için odaklandık’
 

İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi’nin Kurucu Başkanı olan Havza Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şerife Acar Döndür, ilk aşamada ev hanımlarının evlerinde ürettikleri ürünleri satmak istediklerini daha sonra bunu bir kooperatif çatısı altında yapmaya karar verdiklerini belirterek “Kooperatif boyutuna geçince ürettiğimiz ürünü satmanın daha kolay olduğunu gördük.



Aktif çalışan 12 kadın üyemiz ve evlerinden çalışıp bize ürün getiren üyelerimiz var. Bütün bu yapılan çeşitli ürünlerin kooperatif çatısı altında satışını yapıyoruz. İlçede çok fazla ev hanımlarına ulaşmış değiliz. İstediğimiz kitleye henüz ulaşamadık. Biz ev hanımları için odaklandık. Evdeki üreten kadınların ürünlerini tanıtmak istedik.



Önceliğimiz ilçemizdeki kadınlar. Havzadaki tüm kadınları buraya çağırmak istiyorum. ‘İşim yok, param yok, kazancım yok’ diyen herkesin burada olmasını isterim” diye konuştu.


İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi Başkanı Nihal Baştuğ (Fotoğraftaki)

‘Beraber üretip, beraber kazanıyoruz’

İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi Başkanı Nihal Baştuğ, amaçlarının ev hanımlarının ürettikleri katkısız, doğal ürünleri insanlara ulaştırmak olduğunu belirterek “Hepimiz ev hanımıydık bu kooperatif ile birlikte çalışma hayatına katıldık. Üretiyoruz ve ürünlerimizi satıp gelir elde ediyoruz. Beraber üretip, beraber kazanıyoruz. İnsanların çekinmeden tedirgin olmadan çocuklarına yedirebilecekleri ürünler üretiyoruz.



Erişte ve makarna çeşitlerimiz, reçel marmelat çeşitlerimiz var. Haluçkamız var. Kooperatif bünyesinde çalışmadan önce hepimiz ev hanımıydık. Çocuklarımıza ve ailemize bir katkı olur diye düşündük bu çalışmaya katıldık. Ev hanımları hiç çekinmesin ve gelsinler. Burada çalışarak üreterek gelir elde ediyoruz” dedi.


İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi üyesi Şehri Dilek (Fotoğraftaki)


‘Kimse çaresiz değil’

İlk Kıvılcım 1919 - Havza Kadın Üretim Kooperatifi üyesi Şehri Dilek, de kooperatif bünyesinde çalışmaktan çok mutlu olduğunu belirterek “Ben önce kendi evimde ürettiğim ürünleri satıp para kazanıyordum. Sonra benim gibi çalışmak isteyen kadınlarla Şerife Başkanımın öncülüğünde kurulan kooperatifte bir araya geldik. Pandemi süreci bizi olumsuz etkiledi. Ancak sonrasında işlerimiz yeniden hızlandı.



Burada beraber üretip, beraber kazanıyoruz. El işi grubumuz evlerinde ürünleri yapıyor bize getiriyor. Biz de burada ürünlerini satıyoruz. Beli zamanlarda fuarlara katılıyoruz, stantlarda ürünlerimizi satıp tanıtım yapıyoruz. Benim kadınlara mesajım şu; Araştırsınlar öğrensinler kooperatif nedir neler yapılır. Kapımız açık ne zaman isterlerse gelebilirler. ‘Evde ben çaresizim’ diye bir şey yok. Kimse çaresiz değildir” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap