• Samsun
  • Son Güncelleme 16:57
İlaç sanayisine ham madde için tıbbi ve aromatik bitkiler üretiliyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un Ondokuzmayıs ilçesinde 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde 5 dönümlük alanda ak zambak, göl soğanı, tıbbi nergis, tıbbi kekik, tıbbi nane, sumak gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin deneme üretimleri yapılıyor. 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, bu bitkilerin ilaç sanayisinde ham madde olarak kullanıldığını söyledi.

Tıbbi aromatik bitkilere olan talep son yıllarda artış gösterdi. İlaç sanayinde kullanılmak için yurtiçi ve yurtdışı pazarında alıcı bulan ak zambak, göl soğanı, tıbbi nergis, sarı kantaron, tıbbi kekik, tıbbi nane, sumak gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde yapılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneğinin (EKOMDER) hazırladığı proje kapsamında 2018 yılında göl soğanını üretimine başlandı. Endemik bitki türleri arasında yer aldığı için doğadan toplanması yasak olan ‘göl soğanı’nın üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan özel izinle çiftçiler tarafından yapılıyor.



Diğer bitki türleri için ise 5 dönümlük arazide deneme üretimleri yapılıyor. Önümüzdeki yıl çiftçiler tarafından tarım ürünü olarak üretimin yapılacağı belirtildi.


19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman


19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, tıbbi aromatik bitkilerin özellikle ilaç sanayisinde ham madde olarak kullanıldığı için üretiminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Doğadaki türleri, bazı endemik türleri gerekli izinleri alıp deneme üretimlerini yapıyoruz. Göl soğanında üretime de geçtik. Amacımız bu bitki türlerinin tamamının tarımını yapmak ve yaygınlaştırmak” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
 


“Özellikle dar alanda yüksek getirisi olan bitki türlerine yoğunlaşıyoruz. Sumak, ak zambak, göl soğanı, sarı kantaron, tıbbi kekik, nane, melisa, limonotu gibi çeşitli özel bitkilerin deneme üretimlerini yapıyoruz. Önümüzdeki yıl desteklerle birlikte çiftçilerimizin bu bitkilerin tarımına başlamalarını sağlayacağız. Bu bitkilere özellikle son dönemde çok talep var. Çiftçilerimizin yüksek gelir elde edeceğini düşünüyoruz.”



Karaman, Samsun ilçelerinin tamamında biyolojik çeşitliliğin tespit edilip belirlenene bitki türlerinin ara ürün yada ana ürün olarak üretimini yapmayı hedeflediklerini söyleyerek “Özellikle bu bitki türlerinin bireysel kullanımında miktarlar ve kullanım şeklide çok önemli. Ancak vatandaşlarımız bu konuda fazla bilinçli değil. Bu konuda da özel bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


 

 

0 Yorum

Yorum Yap