• Samsun
  • Son Güncelleme 03:58
İçeriği uygun olmayan ürünler cilt hastalıklarına neden oluyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Erbil Ağar, kullanılan kolonya ve el dezenfektanı ürünlerinin içeriğinin önemine dikkat çekti.

Kovid-19 pandemisi ile birlikte dezenfektan, kolonya ve diğer temizlik ürünlerinin kullanımı artarken bu ürünlerin içerikleri de büyük bir öneme sahip. Özelikle uygun içeriğe sahip olmayan, uygun kimyasal maddelerin belirlenen standartlarda kullanılmaması halinde sık kullanımla birlikte çeşitli cilt sorunları da ortaya çıkabiliyor. Ciltte döküntü, kaşıntı, sertleşme, çatlama ile başlayan sorunlar sonrasında cilt hastalıkları ile sonuçlanabiliyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Erbil Ağar, vatandaşları özellikle kolonyalar ve el dezenfektanları konusunda uyardı.



‘Yer temizliğinde kullanılan alkolü, el dezenfektanına koyuyorlar’

Prof.Dr. Ağar, özellikle kolonya ve el dezenfektanlarının içeriğinde kullanılan alkolün çok önemli olduğunu belirterek “Maalesef pek çok ürünlerde etil alkol kullanmıyorlar. İçerisinde metil alkol İzopropil alkol gibi alkoller kullanıyorlar. İzopropil alkol yer temizliğinde kullanılmaktadır.

Gerek metil alkol gerek İzopropil alkol ciltte döküntü kaşıntı sertleşme, çatlama ve sonrasında cilt hastalıkları gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız mutlaka aldıkları kolonya ve dezenfektan ürünlerinin içeriğine de dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.



‘İçeriğinde gliserin bulunmalı’

Özellikle cilde temas eden gerek el dezenfektanlarının, gerekse sıvı sabun gibi temizlik ürünlerini içeriğinde gliserin kullanılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ağar, “Eğer elle temas eden bu ürünlerin içinde gliserin yoksa el çatlamalarına ve deri tahrişlerine iritasyona sebebiyet verir. İçeriğinde gliserin olunca bu problemler daha minimum hale geliyor” diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap