• Samsun
  • Son Güncelleme 10:50
Hasta kedisini kurtaramayınca formül üretip kendisi yaptı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Hasta kedisini kurtamayan OMÜ Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yücel Meral, tarafından kedi ve köpekler için sinbiyotik takviye ürünün formülü hazırlanıp, üretildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Veteriner Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yücel Meral’in Van kedisi cinsi olan ‘Yumuk’ isimli 18 yaşındaki kedisi 2016 yılında böbrek yetmezliği nedeniyle öldü. Yumuk’un hastalığı sürecinde Prof.Dr. Meral, kedisini tedavi etmek için büyük çaba harcadı. İçinde probiyotikler bulunan bir takviye ürünü yurt dışından getirmeye çalıştı ancak başaramadı.

Bunun üzerine OMÜ, Klinik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Duygu Dalğın ile birlikte böbrek yetmezliği hastalığı tedavisinde kullanılabilecek takviye ürünü kendileri üretmek için çalışmaya başladı. Ancak bir süre sonra Prof.Dr. Meral’in kedisi Yumuk öldü.

Hasta kedi

‘Formül geliştirildi’

Prof.Dr. Meral ve Prof.Dr. Dalğın, tedavi sürecinde destek olarak kullanılabilecek probiyotik ürünü üretmek için çalışmaya devam etti. Araştırmalar ile yapılan çalışma geliştirilerek bir formül oluşturdu.

Yaklaşık 5 yılın ardından çalışma sonuçlandı. OMÜ Teknopark kapsamında ‘Profarge’ firması kuruldu. Bu firma üzerinden hazırlanan özel formül, özel bir girişimci firmaya verilerek üretime başlandı.

 Görseli Samsun’da endemik bitki ve hayvan türleri tespit edildi


‘Mart 2021’de satışa sunuldu’

Mikroenkapsülasyon tekniği ile çift katman olarak kapsüllenen Sinbiyotik (prebiyotik+probiyotik) takviye ürün, Mart 2021’de kedi ve köpeklerin kullanımı için piyasaya sürüldü. Ürün kısa sürede çok ilgi gördü. Belçika ve Amerika’dan firmalar ürünü almak ve satışını yurt dışında yapmak için girişimde bulundu.

Van kedisi


‘İlacı getiremeyince kendimiz üretmeye karar verdik’

Prof.Dr. Yücel Meral, probiyotiklerin canlılar için yararlı bakteriler olduklarını belirterek “18 yaşındaki kedim vardı ve böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle öldü. Ölmeden önce yurt dışında bir ilaç vardı bu ilacı getirtmeye çalıştık ama getiremedik o dönem, biz de içeriğine bakıp ‘Biz de yapabilir miyiz?’ diye düşündük. Sonra Duygu hocam ile çalışmaya başladık. Formül geliştirdik.

OMÜ Teknoparkta bir şirket kurup ‘Profarge’ bu şirkette formülasyonunu oluşturduk, özel bir firmaya formülü verdik onlar da bu formüle göre üretimi yaptılar. Sinbiyotik olan bu takviye ürün Mikroenkapsülasyon teknolojisi ile çift katmanlı kapsül içinde üretildi. Çok olumlu talep oldu hatta Belçika ve Amerika’daki iki firma bu takviye ürünü almak için girişimlerde bulundu” dedi.

 Görseli Yasaklı ırk 23 bin 406 köpek kayıt altına alındı


‘Mikroenkapsülasyon teknolojisi ile üretildi’

Mikroenkapsülasyon teknolojisi ile yararlı bakterilerin mikroskobik düzeyde çift katmanlı kapsülün içine konulduğunu dile getiren Prof.Dr. Meral, “Burada en önemli noktalardan birisi bu yararlı probiyotiklerin içinde bulunduğu kapsüllerin mideden zarar görmeden bağırsağa ulaşıp burada açığa çıkmasıydı. Bunu da başardık.

İki katmanlı kapsülden bir tanesi, ışık, pH gibi dış etkilere karşı koruyor, diğer katman ise oksitlenmeye karşı koruyor. Böylece probiyotik bakteri ağızla alındığı andan itibaren mideden sağlam bir şekilde geçip bağırsaklara kadar gidiyor. Probiyotikler bağırsaklarda kapsülün açılması ile ortama çıkıyor” diye konuştu.

Van kedisi


‘Laboratuvar ortamında üretiliyor’

Sinbiyotik takviye ürünün laboratuvar ortamında üretilip ilaç fabrikasında Avrupa Birliği standartlarına uygun koşullarda (Good Manufacturing Practice-GMP) paketlendiğini ifade eden Prof.Dr. Meral, “Bu ürünün üretilmesinde ilk çıkış yolu ‘böbrek yetmezliği’ hastalığıydı ancak içine bazı ekstra maddeler koyup geliştirdik. Sinbiyotik ürün yaptık.

Kedi köpeklerde ishal, böbrek hastalıkları, otoimmün hastalıklarda, toksinlerin elimine edilmesinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, kilo kontrolünde, kalp hastalıklarında ve aşırı saldırgan kedi ve köpeklerin davranışlarının düzenlenmesi için takviye ürün olarak kullanılabiliyor. Kedimin hastalığı döneminde başlayıp 5 yılda bu aşamaya geldik” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Tez konusu oldu’

“Türkiye’de insanların tüketimi için bile şuan piyasada olmayan çift katmanlı mikroenkapsüle yöntemle hazırlanmış takviye ürünü kedi ve köpekler için çıkardık. Türkiye’de şuan bir benzeri yok. Ayrıca bu çalışma doktora öğrencimiz tarafından da tez konusu olarak araştırılıyor. Son aşamaya gelen tez çalışması bitmek üzere, bilimsel olarak da ilerleyen aşamada yayınlayacağız.”
 

1 Yorum

  • BagcionderLAB BagcionderLABSR Görseli

    BagcionderLAB BagcionderLABSR, 19.06.2022 01:33

    Nedir? Aralıklı oruç tutmak da ketozise daha hızlı girmenize yardımcı olabilir. Aralıklı oruç tutmanın bi

Yorum Yap