• Samsun
  • Son Güncelleme 19:08
Dünyada ve Türkiye’de hava yolu ikram şirketi İşleten  tek kadın patron Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Vennas Akyol Haznedar’ın kurduğu şirket 2006 yılından bu yana başta THY olmak üzere birçok hava yolu şirketi, charter uçaklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna ikram hizmeti vermeyi sürdürüyor. Dünyada ve Türkiye’de hava yolu ikram şirketi işleten tek kadın patron olan Vennas Akyol Haznedar’ın ikramları hazırlayan ekibin çoğunluğu kadın çalışanlardan oluşuyor.

Vennas Akyol Haznedar 24 yıl önce Çarşamba Havalimanı’nda büfe işletmecisi olarak girdiği havacılık sektörüne dünyanın ve Türkiye’nin patronu kadın olan ilk hava yolu ikram şirketini kurarak devam etti. Vennas Akyol Haznedar’ın kurduğu şirket 2006 yılından bu yana başta THY olmak üzere birçok hava yolu şirketi, charter uçaklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna ikram hizmeti vermeyi sürdürüyor. İkramları hazırlayan mutfaktaki çalışanların tamamı ise kadınlardan oluşuyor. Sadece ikramların yüklenmesi ve ulaştırılması sürecinde erkek personel görev alıyor. Samsun başta olmak üzere Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerdeki havalimanlarına gelen uçaklara ikram hizmeti sağlayan Vennas Akyol Haznedar, başarı hikâyesini anlattı. 


Vennas Akyol Haznedar

Havalimanı’nda büfe işletmeciliği ile başladı
 

Vennas Akyol Haznedar, 1998’de Samsun Çarşamba Havalimanı’nda işletmeler için ihaleye girip ilk olarak büfe açtığını belirterek “2000’li yıllarda kafe ihalesine girip kazandım. Havacılık çok hoşuma gitmeye başladı ve yiyecek-içecek sektörüne girmeye karar verdim. 2006 yılında havaalanındaki restoran ihalesini kazandım.

O dönem hava koşulları ve yeterli sayıda havaalanı olmaması sebebi ile uçaklar sık sık rötar yapıyordu” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna da hizmet veriyoruz’
 

“Şimdi çok şükür ki neredeyse her ilde bir havalimanına sahip bir potansiyelde ülkemiz. Ardından uçak ikramı vermeye karar verdim. 2006 yılında çok ciddi bir şekilde bu süreç başladı. Hakikaten çok uzun uğraşlar ve eğitimlerle ‘C grubu çalışma ruhsatını alıp uçak ikram işine başladık. 2022 yılındayız ve hala uçak ikram işini yapıyoruz. Başta Türk Hava Yolları olmak üzere diğer hava yolu şirketleri, charter uçaklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna da hizmet veriyoruz. Bütün Anadolu’daki tedariki soğuk zincir ile sağlıyoruz.”

‘Türkiye’de ve dünyada işletmecisi kadın olan hiçbir uçak ikram şirketi yok’

Uçak ikram işinden çok keyif aldığını ve onur duyduğunu dile getiren Vennas Akyol Haznedar, “Havacılığın içinde tesadüfen böyle bir hikâye ile başladım. Bu işi çok severek yapıyorum. Bu maddiyatın dışında çok keyif alarak yaptığım bir iş. Karadeniz ve Anadolu’daki birçok ilde havalimanlarına yükleme yapıyoruz. Uçakta yenen sandviçler, sıcak yemekler, içecekler, en önemlisi kaptanların ve diğer uçuş görevlilerinin yemeklerini hazırlıyoruz. Çok geniş kapsamlı olan ve sadece uçak ikramını hazırladığımız bir mutfağımız var. Bize ikramlarla ilgili talep edilen listeler yaklaşık bir hafta öncesinden bildiriliyor. Yüklemeyi soğuk zinciri kırmadan çok özenli bir şekilde yapıyoruz. Bizden istenilen talep doğrultusunda hareket ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın uçağına yüklemeler yapıyoruz. Bizden çok memnunlar ve bundan dolayı çok gururlu ve onurluyuz. Ne zaman ihtiyaç hissederlerse her zaman emirlerindeyiz. Çok büyük ve güçlü uçak ikram şirketleri var tabii ki ama, Türkiye’de ve dünyada işletmecisi kadın olan hiçbir uçak ikram şirketi yok. Bu da benim için ayrıca bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.



‘İkramları hazırlayan mutfak kadınlardan oluşuyor’

İkramların hazırlanmasında mutfakta tamamen kadınların çalıştığını ifade eden Vennas Akyol Haznedar, “Koordinasyon ve lojistik sürecinde erkek personellerimizden destek alıyoruz. Biraz ayrımcılık yapıyor gibi olmayı da istemiyorum ama, kadınlardaki sorumluluk duygusu çok yüksek. Biz kadınlar aynı anda 3-5 işi yapıp aynı anda 3-5 şeyi düşünebilen bir beyne ve yüreğe sahibiz. Tabii ki erkekler mutfakta çok başarılı ama ikram işi çok dikkat gerektiren, detayları çok olan bir iş. Kadınlar küçük küçük şeyleri santimli daha minimalize emekle yaparlar. O yüzden de mutfakta kadınla çalışmak beni daha çok mutlu ediyor, çünkü titiz davranılması gerekiyor. İkram işinde en ufak bir hataya yer yok. Bir restoran işletiyorsanız, yapılan bir hata sonrasında mutsuz olan müşterinizden özür dilersiniz, hesap almazsınız, bir şekilde hatanızı telafi edebilirsiniz ama, uçak ikram işi böyle bir şey değil. Bu çok önemli, çok ciddi sorumlulukları olan ve yükü çok ağır bir iş. Orada yaptığınız bir yanlışın bedelini ödeyemezsiniz. O yüzden çok daha dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ikram mutfağının hepsi kadın personelden oluşuyor” dedi.

‘Hedefi belirleyince ona doğru koşacaksınız’
 

Vennas Akyol Haznedar, çok üzüldüğü zamanlar olduğunu da söyleyerek “Ekonomik olarak iyi bir ailenin kızı olmama rağmen aileden talepkar olmamak gibi bir özelliğim var benim. Her şeyi kendi emeğimle yapmak istedim, kendi gücüm doğrultusunda hareket etmek istedim. O yüzden de maddi anlamda çok sıkıntı yaşadığım zamanlar oldu. İş kurarken hiç kimseden para almadım. Güvendiğim sevdiğim dostlarım vardı. İlk ihaleye girdiğimde çocukluk arkadaşım olan rahmetli Recep Hun bana destek oldu. Mali müşavir Mehmet Karabacak destek oldu. Böyle bir hikâye ile başladım. Çalışırken ağladığım zamanlar da çok oldu.  ‘Sen büfede mi çalışıyorsun’ gibi cümleler duydum. Resmi makamlara girip çok ters tepki alıp incindiğimi de bilirim. Hedef belirlemek ve hedefe odaklanmak çok önemli. Benim çok net bir hedefim vardı. Ben güçlü, başarılı, para kazanan biri olmak istiyordum. Ben para kazanmak zorundaydım. O yüzden ağlasanız da, üzülseniz de, hedefi belirleyince ona doğru koşacaksınız” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
 

‘Pes etmezseniz başarıyorsunuz’

“Önemli olan, onurlu çalışarak para kazanmayı, bir şeyi başarmayı hedefliyorsanız, orada pes etmek diye bir şey yok. Çünkü pes etmezseniz başarıyorsunuz. Çünkü ben ağladığımda, utandığımda, incindiğimde pes etseydim şimdiki durumda olmazdım. Pes etmek yok bu hayatta. İş yerlerimde tedarik sağladığım çok kadın vardır. Kadın Kooperatiflerinden çok malzeme alır desteklerim. Çalışan üreten kadınlara destek olmaya çalışıyorum. Bu anlamda elimden geleni yapıyorum yapmaya da devam edeceğim. Bu benim için bir görev.”

‘Benim için vazgeçilmez’
 

Havacılık alanının kendisi için vazgeçilmez olduğunu belirten Vennas Akyol Haznedar, “Ayaklarımın yere basmasındaki en kıymetli şey. Havaalanı sayesinde ben bu noktaya geldim, o bana güç verdi. Küçücük bir büfe ile başladım ama havaalanın içindeydi. Oradaki minnet başka bir şey. Onun için havacılık sektörü çok kıymetli benim için, çok onur duyduğum bir sektör. Ülkemizde neredeyse her bir şehire bir havalimanı yapılıyor. Bunlar çok ciddi yatırımlar. Dışarıdan bakıldığında ‘Ne var bu yatırımda’ deniyor ama işin içinde olunca öyle denmesi biraz haksızlık oluyor” diye konuştu.


 

‘Havacılık sektörü büyük bir ivme kazandı’
 

Havacılık sektörünün çok büyük bir ivme kazandığını dile getiren Vennas Akyol Haznedar, “1998 yılında Samsun Çarşamba Havalimanı’na günde bir uçak gelirdi, şimdi günde 20-30 uçak geliyor. Dışarıdan konuşmak kolay ama, bu öyle basit bir iş değil. İnanın havacılık sektörü Türkiye’de alkışlanacak ve bizim onurumuz, şerefimiz olan bir sektördür. Öyle basit bir olay değil, bu yüzden de minnet duyuyorum. Hayalim bir gün Samsun Çarşamba Havalimanı’nın kapısında ‘Venn Airport’ yazmasıyla ilgili bir hayal. Ben istiyorum, gerisini Allah bilir. En büyük hayalim bu. Hayallerin sınırı olmamalı. Hayallerinizi kısıtlarsanız ömrünüz biter” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap