• Samsun
  • Son Güncelleme 10:36
Defne yaprağı gelir kapısı oldu Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da özellikle Alaçam ve Yakakent bölgesinde kırsal alanda yaşayan vatandaşlar son yıllarda defne yaprağı üretimine yönelmeye başladı. Alaçam’da 3 dönümlük arazisinde defne yaprağı üreten Cemalettin Akgül (60), defne yaprağının kuru halinin kilosunun 100 liradan satıldığını söyledi.

Samsun’un Alaçam ve Yakakent ilçelerinde son yıllarda defne yaprağı üretimi yapan çiftçilerin sayısı her geçen gün artıyor. İhraç ürünü olan defne yaprağı üretimi her geçen yıl artarken özellikle talep nedeniyle üreticiler satış noktasında hiçbir zorluk yaşamıyor.


Üretici Cemalettin Akgül

Alaçam ilçesi Etyemez Mahallesi'nde 3 dönümlük arazisinde defne yaprağı üretimi yapan Cemalettin Akgül, “Satın aldığım defne ağacı fidanlarını arazime ekip bahçemi oluşturdum. Yine tarlalarımın kenarlarına bu fidanları ektim. Ben daha iyi olması açısından 2 yılda bir hasat yapıyorum. Çok kaliteli olduğu için başka ürünlerin değeri 5 lira ise bu ürün 10 lira. Daha önce ben bu ürünü üreticilerden alıp satıyordum son 3 yıldır üretmeye de başladım. İster yaş halde ister fırınlarımızda kurutarak kuru halde satışını yapıyoruz” dedi.



'İhracat ürünü'

Defne yaprağının ihracat ürünü olduğunu bu nedenle tüccarlar tarafından üretilen ürüne çok fazla talep olduğunu dile getiren Akgül, “Kuru halinin kilosu 100 liradan satılıyor. Dönümde 20-30 bin lirada para kazanıyorsunuz. Bir dönümden 2 ton mahsul alıyorum. Yaş ve kuru olarak satılıyor.

Buradan İzmir’deki bir firmaya satılıyor oradan da ihraç ediliyor. Her sene tüccarlar geliyorlar çok talep var. Pazarlamada hiç sıkıntı yok. Vatandaşlara tavsiye ederim.
Bölgemizde gelir kaynağı oldu. Bu bölgede çok yapılıyor bu ürün. Hatta biz buradan Sinop’a kadar mahsul almaya gidiyoruz” diye konuştu.

 


'Satış sıkıntısı yok'

Defne yaprağının yemeklerde baharat olarak kullanıldığını ayrıca çayının da sıklıkla tüketildiğini söyleyen Akgül, “Ormanlarımızda da defne ağaçları oldukça fazla. İsterim ki çiftçi kardeşlerim bu işe girsinler. Her zaman satılan bir ürün. Hiç bahçede kalma sıkıntısı yok.

Siz satmaya çalışmıyorsunuz tüccarlar size almak için geliyorlar. Satışı garanti bir ürün. 9’uncu ayda hasadı başlıyor. Bizde hasada hazırlanıyoruz. Verim bu yıl çok güzel. Havalar yağmurlu gittiği için sürgünleri çok arttı” şeklinde konuştu.

 

0 Yorum

Yorum Yap