• Samsun
  • Son Güncelleme 23:13
Çilek üretimi için 2.6 milyonluk proje Görseli
SAMSUN

Samsun’da çilek üretimi yapılan çalışmalarla gün geçtikçe artış gösteriyor. Özellikle çilek üretiminin Alaçam, Yakakent, 19 Mayıs ilçelerinde 800-1000 metre rakımlı köylerde yaygınlaşırken kentte çilek üretimi artırmak için 2 milyon 600 bin liralık proje hayata geçiriliyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da çilek üretimi son dönemde yapılan çalışmalarla yıllar geçtikçe arttı. Özellikle Alaçam ilçesi Dütmen Yaylası bölgesi ile Yakakent ve 19 Mayıs ilçelerinde çiftçiler, çilek tarımına yöneldi. Bu bölgelerde yaklaşık 800-1000 metre rakıma sahip köylerde üretilen çilek, farklı aroması nedeniyle talep görüyor. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çilek üretiminin kentte artırılması için 3 yıl süresiyle uygulanacak yeni bir proje başlattıklarını belirterek “3 yıl boyunca, 15 ilçemizde 300 dekar alanda 150 çiftçi ailemizde uygulayacağız. Toplam 2 milyon 600 bin liralık bir proje. Bunun 1 milyon 800 bin lirasını bakanlık bütçesinden talep ettik. Çilek üretim bahçeleri kurulacak. Her bir çiftçiye 2 dönüm çilek bahçesi kuracağız. 2 dönümden bir sezonda 4 ton çilek üretecek. Şu anda toplam 220 dekarda üretim yapıyoruz ama inşallah biz bunu 1000-1500 dekara çıkaracağız bu bölgelerin tamamında” dedi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çilek üretimini artırmayı hedeflediklerini söyledi

‘Kilosu 15 liradan satıldı’

Özellikle Alaçam ilçesi Dütmen Yaylası’nda üretilen çileğin farklı aroması ile dikkat çektiğini dile getiren Sağlam, “Bu yıl Dütmen Yaylası’nda üretilen çileğin kilosu 15 liradan satıldı. Pazar sıkıntısı yok, üretilen çilek satılıyor. Bakanlığımız tarafından da yine Büyükşehir Belediyemiz, DOKAP, Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımızla da bütün destekleri çiftçilerimize veriyoruz. 2021 yılı bakanlığımızın sertifikalı fide kullanım desteği var. Bunu da vermek kaydıyla inşallah üretimi artıracağız” şeklinde konuştu.


Çilek üretiminin özellikle Alaçam ilçesi bölgesinde yaygınlaştığı belirtildi 

‘Mikro klima nedeniyle aroması farklı oluyor’


Kırsal bölgelerde vatandaşların yerlerinde kayıp üretim yapıp para kazanmalarını sağlamayı içeren projeler yapmayı amaçladıklarını söyleyen Sağlam, “Çilek de bunlardan bir tanesi. Alaçam'la beraber Yakakent, 19 Mayıs ilçemizin üst kesimlerinde 800-1000 metre rakımın olduğu bölgelerde çalışmalar yapıyoruz. O bölgelerde o kadar güzel bir mikro klima var ki çileğin aroması çok farklı oluyor. 19 Mayıs ilçemizde de Nebiyan Yaylamıza giderken o bölgede de çilek bahçeleri kuruyoruz. Her bölgede yetişen çileğin farklı aroması oluyor ama bu saydığım bölgelerde üretilen çileğin aroması çok farklı oluyor” diye konuştu.


Proje ile 150 çiftçiye 300 dekar alanlık çilek bahçesi kurulacak

0 Yorum

Yorum Yap