• Samsun
  • Son Güncelleme 17:03
2 saatten fazla süre öğrenmeyi ve belleği yavaşlatıyor Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, çocuklarda en sık görülen bağımlılığın oyun bağımlılığı olduğunu belirterek “Çocuklarda biz genellikle 2 saati geçmemesini tavsiye ediyoruz. Çünkü ekran karşısında geçirilen 2 saat çocukların hem öğrenmesini yavaşlatıyor hem de belleğini zayıflatıyor” dedi.
 

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, teknoloji bağımlığı ile igili açıklamalarda bulunarak vatandaşlara bu konuda uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, bağımlılığı bir şeyi kullanmaya başladıktan sonra kişinin bundan vazgeçmeye çalışmasına rağmen vazgeçememesi veya adli, yasal, ailevi, ruhsal ve psikolojik bir takım sorunların başlamasına rağmen kişinin bu davranışı ve eylemi devam ettirmesi olarak tarif ettiklerini söyledi.


Samsun Ruh Sağlığı ve Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi

Bağımlılıkta kişinin vazgeçmeye çalıştıkça kısır bir döngüye girdiğini dile getiren Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, “Vazgeçmeye çalıştıkça sıkıntılar artıyor ve tekrar kullanmaya başlıyor. Kişi bağımlılığını fark ettiğinde epey bir zaman geçmiş oluyor. Davranışsal bağımlılıklarda daha çok kişilerin teknoloji bağımlılığı ön plana çıkıyor. K

işilerin internet üzerinden yaptıkları alışverişler, çocukların oyunları vb. durumlar. Zamanın büyük bir çoğunluğunu bunlarla geçirmeye başlıyorlar. Bunun sonucunda kendi hayatlarından kopuyorlar. Okul hayatları, aile hayatları, iş hayatları bir şekilde bozulmaya başlıyor. Aslında bağımlılığın temel tarifinde bu durumlar kişinin sosyal hayatını, ekonomik hayatını, aile hayatını etkilemeye başladığı noktadan itibaren biz ona bağımlı diyoruz” şeklinde konuştu.
 

Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, teknoloji bağımlılıkları, oyun bağımlılıkları, alışveriş bağımlılıkları gibi bağımlılıkların toplumda görülme sıklığının genellikle yüzde 8 -10 olduğunu belirterek “Klinik anlamda başvurularla bakabildiğimiz sonuçlar bunlar. Kliniklere başvurmayan birçok bağımlı hasta var. Birçok bağımlı kendisinin bağımlı olduğunu kabul etmez. Daha çok sosyal sorunlar yaşamaya başladığında ya da adli süreçler devreye girdiğinde bir şekilde yardım arayışında bulunurlar. O yüzden klinik ve poliklinikteki veriler sadece başvurulardan ibaret. Belki de bu oran daha da yüksek” diye konuştu.



‘Pandemi ile birlikte arttı’

Davranışsal bağımlılıklarında oyun bağımlılıklarının daha çok çocuk gruplarında fazla görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, “Teknoloji bağımlılıkları daha çok yetişkinlerde, eğitim seviyesi yüksek gruplarda daha fazla. Çalışma hayatları olduğu sürece azalıyor ancak pandemi ile evde kalmalar arttıkça, kişiler iş hayatından uzaklaşmaya başladıkça boşluktan ve yalnızlıktan vakit geçirecek bir şeyler aramaya başladılar.

Bu süreçlerde en kolay şey elimizin altındaki telefonlarımız, bilgisayarlarımız. Biliyorsunuz telefonlarımızın içerisinde oyunlardan tutun da kumara kadar birçok şey var. Yetişkin gruplarda kumarı daha çok görüyoruz. Daha çok keyif aracı olarak zaman geçirmek için başlayan bu süreç bir süre sonra ne yazık ki ciddi maddi kayıplara kadar gitmeye başlıyor. Artık kişi bir kumar bağımlısı haline geliyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Çocuklarda oyun bağımlılığı fazla’

“Çocuklarda oyun bağımlılığı daha fazla. Bir kısmı bunu tabii farklı alanda kullanıp bilgisayarda eğitimlerini artırmaya çalışıyorlar. Pandemi nedeniyle tabii okula gitmemeleriyle birlikte daha çok oyun alanında uğraşmaları arttı ve ders çalışma vakitleri azaldı. Boş vakitler artınca, yapacakları sosyal aktiviteler olmayınca doğal olarak internet bağımlılığı da artmış durumda. Bunlar sadece klinik anlamda gördüklerimiz.”

 

‘Günde 2 saati geçirmeyin’

Günlük 6-8 saatlik bir zaman dilimi gibi bir sürenin bağımlılık olduğunu kabul etiklerini ifade eden Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, “Çocuklarda biz genellikle 2 saati geçmemesini tavsiye ediyoruz. Çünkü ekran karşısında geçirilen 2 saat çocukların hem öğrenmesini yavaşlatıyor hem de belleğini zayıflatıyor. Genellikle 2 saatlik süreçler yeterli.

Tabii aileler çocuklarının ders çalışmasında bir aksama olduğunda, arkadaş çevrelerinde bir bozulma olduğunda ya da spor yapmadıklarında, dışarı çıkmadıklarında dikkat etmeliler. Siz bilgisayardan uzaklaştırmaya çalıştığınızda çok fazla öfkelenirler, tepki verirler. Yemek yemek istemezler, hırçınlaşmaya başlarlar bu belirtilerin başlaması artık çocuğun bir bağımlılığa doğru gittiğinin göstergesi” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Bağımlılık televizyon ekranından, bilgisayar ekranına geçiyor’

“Tabii kuralları en baştan koymak lazım. 10-12 yaşına gelmiş bir çocuğa kural koymaya kalktığınızda zorlanmaya başlıyorsunuz. En temel kuralların çocukluktan başlaması gerekiyor. Küçük yaşlarda tabletleri, telefonları ellerine vermemek gerekiyor. 3 -5 yaşlarında çocuğumuza telefonlarımızı veriyoruz onlarla oynamasını istiyoruz.

Onlarda saatlerce televizyonun karşısında vakit geçirmeye başlıyorlar. Onlarla ebeveynler olarak oyunlar oynamıyoruz ya da vakti geliyor kreşe göndermiyoruz, sosyal bir çevre oluşturmuyoruz. Sonuçta çocuklar küçüklükten itibaren televizyon ekranına bağımlı hale geliyorlar. Büyümeye başladıkça bu durum bilgisayar ekranlarına kaymaya başlıyor. Okul döneminde bilgisayar başındaki internet bağımlıklarını daha sık görüyoruz.”

‘Çocuklarınızın hobisi olmalı’

Uzm. Dr. Demet Ünsal Çelebi, teknoloji bağımlılığına karşı olarak çocukların hobilerinin olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek “Çocukları küçüklükten itibaren bir sanat alanına ya da bir spor alanına, bir hobi edinmeye yönlendirmek gerekiyor. Biliyorsunuz merak çocuklarda çok fazla. Özellikle 3 yaş itibariyle artıyor. Meraklı oldukça tehlikeler de artıyor, risklerde. O merakları doğru yere kaydırmak daha önemli.

Bir sporda, resimde, müzikte onu değerlendirdiğiniz ve vaktini oraya ayırmasını sağladığınız sürece çocuğun aslında bağımlılığını azaltmış oluyorsunuz. Ailelerin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Okullar zaten bu yüzden daha kontrollü alanlar. Çocukların okula başlamasıyla birlikte eğitimleri ve öğretimleri arttıkça doğal olarak da ekranlardan ve bağımlılıklardan uzaklaşıyorlar. Bunlar koruyucu şeyler” dedi.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap