• Samsun
  • Son Güncelleme 13:52
Protez tırnak kanser yapıyor! Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Son yıllarda kadınların büyük ilgi gösterdiği rengarenk protez tırnakların ve kalıcı oje uygulamalarının kansere neden olabileceği belirtildi.

San Diego Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışması, ultraviyole ışınlarla çalışan protez tırnak ve kalıcı oje kurutucuların hücre DNA’sını bozarak cilt kanserine yol açabileceğini ortaya koydu. Laboratuvar testlerinde, 20 dakikalık UV kurutucu işlemi sonrasında hücrelerin yüzde 30’unun öldüğü tespit edilirken, üt üste 20 dakikalık üç seansta hücre ölümünün yüzde 70’e ulaştığı belirlendi.

Güzellik salonlarının yaygınlaşmasıyla artan protez tırnak, akrilik jel ve kalıcı oje uygulamalarının birtakım tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan Ergin şunları söyledi:

‘DNA’YA ZARAR VERİYOR’

“Kalıcı oje solüsyonları, sürüldükten sonra 60 ila 90 saniye süresince UV lambaları altında kurutulmaktadır. 315 ila 400 nanometre arasındaki ultraviyole A ışığı (UV-A), deriye daha derinlemesine nüfuz eder ve UV tırnak kurutucularında yaygın olarak bu ışık kullanılmaktadır. Araştırmalar bu ışığın, hücre DNA’sında hasara neden olduğunu gösterdi. Hücrelerde deri kanserlerinde görülen mutasyonların yanı sıra mitokondri ve DNA hasarı da göze çarptı. Deride foto yaşlanmanın büyük kısmından UVA dalgalarının sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu kozmetik uygulamaların sonuçlarını uzun dönemde deri yaşlanması şeklinde görmekteyiz. En önemlisi bu ışınlara ne kadar süre maruz kalındığı. Bu işleme devam etmeyi planlıyorsanız gitme sıklığını azaltmanız önerilmekte. Her randevu sonrasında 1-2 haftalık ojesiz periyotlar önemli. Güzellik merkezine gitmeden 30 dakika önce süreceğiniz SPF 50 güneş koruyucuyla riski minimuma indirmeniz de mümkün.”

0 Yorum

Yorum Yap