• Samsun
  • Son Güncelleme 01:30
Deprem sonrası oluşabilecek psikolojik sorunlar Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kahramanmaraş merkezli 10 ilin etkilendiği Türkiye’nin en büyük depremleriyle Türkiye yasa boğuldu. Depremi yaşayan, yakınlarını kaybeden, enkazdan kurtulan, haberlerden süreci takip eden herkes derinden etkilendi.

Türkiye en büyük depremlerinden birini yaşadı. Deprem, fiziksel yaralanmalarının yanı sıra uzun sürece yayılabilecek psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

Psikiyatrist - Psikoterapist Prof. Dr. Hatice Güz, deprem bölgesinde bulunmayan yaşlı, yetişkin, genç ve çocukların psikolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Duyguların paylaşılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Güz: “Her kişinin bireysel yapısı farklıdır. Daha önce yaşadığı kayıplar, deprem ile veya başka bir afetle ilgili yaşadıkları gibi birçok faktöre bağlı farklı tepkiler olabilir. Bireysel olarak yaşlı, çocuk ve kadınlar, daha önce başka bir travmaya maruz kalmamış olanlar, psikiyatrik hastalığı olmayanlar, ekonomik zorluk yaşamayanlar ve eğitimli kişilerin, travmanın etkilerini daha kolay atlatması olasıdır. Depremden uzak olsa bile her kişinin kayıpları da değişiktir. Bu süreci atlamak için öncelikle kaygınızın olmasından korkmayın, ancak kapalı ortamlara girmek ya da kalabalık yerlerde bulunmaktan da kaçınmayın ancak kaygı düzeyiniz çok yüksek ise tanıdığınız insanlarla deneyebilirsiniz. Duygularınızı bir yakınınızla konuşmaktan kaçınmayın. Sosyal destek bu süreci daha kolay atlatmanızı sağlar. Bedeninize özen gösterin, sigara ve alkol gibi bedeninize olumsuz gelen maddelerden uzak durun.” Dedi

Deprem sonrası bir çok kişide kaygı ve uyku sorunlarının başladığını ifade eden Prof. Dr. Hatice Güz; “Yaşadıklarınız karşısında kendinizi çaresiz, hiçbir şey yapamayacak durumda hissedebilirsiniz. Deprem yaşamış kişilerde ilk haftalarda tüm bu belirtilerin görülmesi doğaldır. Ancak bu yakınmalar bir iki hafta içinde azalmıyorsa, yaşamınızı güçleştiriyorsa, baş etmede zorlanıyorsanız bölgedeki size yardımcı olmaya hazır ruh sağlığı uzmanlarına ya da ruh sağlığı uzmanı bulunan sağlık merkezlerine başvurmalısınız. “ dedi.

 

0 Yorum

Yorum Yap