• Samsun
  • Son Güncelleme 01:42
Yarım Asırlık Gelenek Ramazan Pidesi Görseli
KÜLTÜR - SANAT

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

TÜRK mutfağının dillere destan yemekleri, Ramazan ayı boyunca sofralarda yerini alıyor. İftar ve sahur sofraları, geleneksel yemeklerle zenginleşiyor.

Ramazan denildiği zaman akla öncelikle hiç kuşkusuz pide geliyor. İftara saatler kala başlayan pide kuyrukları neredeyse ezan sesine kadar sürüyor. İftar ve sahurda afiyetle yenilen Ramazan pidesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir lezzet. Pide kültürü İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başladı. Ramazan'ın simgesi olan pide mayalı hamurdan yapılıyor

ramazan pidesi-pide porsiyon

Sofraların Baş Tacı

Ramazanda kurulan sofraların hemen hemen hepsinin baş köşesinde pide yerini alıyor. İftar vaktine kısa süre kala kuyruğa girip dakikalarca beklemeye değecek kadar lezzetli olan pide, tüketicilerin isteğine göre sade, susamlı, çörek otlu ya da yumurtalı olarak taş fırınlarda pişirilerek satışa sunuluyor.

Fırıncıların uzun ve yorucu mesaisi, müşterilerin de tatlı telaşı sonrasında evlere ulaşan ramazan pideleri, iftar vaktinde yemeklerin ayrılmaz parçası oluyor.

Un, su, tuz ve az miktarda da ekşi mayayı belirli bir süre yoğuran ustalar, dinlenmeye bıraktıkları hamuru daha sonra çeşitli gramajlara ayırıyor. Elle yuvarlanan hamur parçaları, tepsilere dizilerek tekrar dinlenme sürecine alınıyor.

Ustalar, odun ateşiyle yakılan taş fırınların başında istedikleri kıvama gelen hamura elle şekil veriyor.

İsteğe göre üzerine yumurta sarısı sürülen, bir miktar susam ve çörek otu da serpilen pideler, özenle tahta küreğe yerleştirilerek fırına gönderiliyor. Pideler, fırının sıcaklığına bağlı olarak ortalama 45 dakikada pişiyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap