• Samsun
  • Son Güncelleme 23:47
Scooter trafiğe yeni nesil çözüm Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Scooter ; aslında bir süredir hayatımızda bu araçlar. Özellikle çocuklar için tasarlanan küçük modellerinin geliştirilmesiyle büyüklerin de oyuncağı haline geldi.

Scooter kullanımı son dönemde oldukça dikkat çekiyor. Şehir trafiğini rahatlatma konusunda ucuz ve çevreci bir alternatif olan scooter öyle görünüyor ki artık ulaşımın vazgeçilmezi olacak!

Dünyada 2020’de yapılan bir araştırmaya göre paylaşımlı elektrikli scooter sayısı 800 bini bulmuş durumda. Türkiye’deki kullanımlar artınca scooter için bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre büyükşehirlerde her ilçede nüfusun iki yüzde biri kadar paylaşımlı e- scooter lisansı verilebilecek. İzin verilen paylaşımlı scooter sayısı kullanım oranı ve talebin artması durumlarında yüzde 50 artırılabilecek.

Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki scooterları günlük yaşantımızda daha çok görmeye başlayacağız! Özel olarak da alıp kullanılan scooterlar için bilmemiz gerekenleri sizin için sıraladık.

İşte madde madde scooter…

  • Kullandığınız scooterın özelliklerini iyi kavrayın ve gideceğiniz yolu mutlaka netleştirin

Ürünün aldığınız firmalar çok önemli. İlgi artınca alternatif markalarda oluşmaya başlıyor. Ancak tercih ettiğiniz scooter firması mutlaka güvenilir olmalı. Herhangi bir teknik sorun ya da ürüne alışma noktasında sizi destekleyecek firmalardan scooter almalısınız.

Gideceğiniz yolu belirlemek ise tercih edeceğiniz scooterla doğrudan ilişkili. Eğlence dışında düzenli ulaşım için kullanacağınız scooterın motor gücü; günlük 20 km’den uzun yolculuk yapacaksanız 250 W’ tan fazla olmalı.  

  • Scooter amortisörsüz ise sıkıntı yaşayabilirsiniz

Günlük rotanız motor gücünde olduğu gibi tekerlek özellikleri konusunda da önemli. Engebeli yollardan gidecekseniz scooter seçerken dikkat etmeniz gereken şey “havalı tekerli” bir scooter olması. Scooterlar bu alanda dolma ve havalı tekerli modeller olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dolma tekerli scooterlar daha dayanıklı olurken havalı tekerler ise engebeli alan sürüşlerinde daha konforlu oluyor.

scooter

  • Katlanır oluşu büyük kolaylık!

Özellikle şehir içi kullanımlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise scooter’ın taşınabiliyor olması. Scooterın ağırlığı ve katlanabilir olması otobüs, vapur gibi toplu taşımalarda daha rahat bir taşınma imkanı sunuyor.

  • İki kişi kullanım ne kadar doğru?

Bu ürünlerin taşıma kapasiteleri maksimum ortalama 100- 120 kilo aralığında. Taşıma kapasiteleri üründen ürüne değişiklik gösterse de toplam kilodan ziyade ürünlerin TEK KİŞİNİN kullanımı için tasarlanıyor oluşu önemli. Yönetmeliğe göre saatteki hızı maksimum 25 km olan scooterlar kesinlikle tek kişi tarafından kullanılmalı.

  • Trafikte dikkat edin ve görünür olun.

Şehir içi kullanımda pek çok avantajı bulunan ve trafikte ulaşımı kolaylaştıran scooterlar; bu avantajlarının yanında önemli bir riski de beraberinde getiriyor. Araçların sizi görmeme ihtimali çok fazla. Önde ve arkada güçlü aydınlatmalara sahip scooterların tercih edilmesi oldukça kritik.

scooter

Ayrıca olası bir kaza durumunda koruması için kask, dizlik, bilek korumaları gibi ürünlerinde kullanılması önem arz ediyor.

0 Yorum

Yorum Yap