• Samsun
  • Son Güncelleme 03:12
Meslek lisesi, pandemide tekstil fabrikası gibi çalıştı Görseli
GÜNDEM

Samsun'da bulunan Sema Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmen, öğretici ve öğrenciler, pandemi sürecinde oluşturulan tekstil atölyesinde, sağlık çalışanları için tek kullanımlık önlük, kumaş önlük gibi sağlık alanında kullanılan birçok tekstil ürünü üretti.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İlkadım ilçesinde Sema Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmen, öğrenci ve usta öğreticilerden oluşan ekip, okullarında oluşturdukları atölyede, Kovid-19 pandemi sürecinin başlamasının ardından adeta bir tekstil atölyesi gibi çalışarak sağlık çalışanlarının ihtiyaçları doğrultusunda üretim yaptı. Atölyede, sağlık çalışanları için kıyafet, ortopedi önlüğü, diyaliz örtüsü, yoğun bakım hastaları için kullanılan kol bandı, yeni doğan battaniyesi, kuvöz örtüsü ile özellikle pandemi sürecinde en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden olan tek kullanımlık ve kumaş önlükler üretildi. Hastanelerden gelen talepler doğrultusunda üretime yön verildi. Üretim sırasında atölyelerde hijyen kuralları ile maske ve mesafe kuralına da önem verildi. Mart 2020’den bu yana 82 bin 400 adet tek kullanımlık önlük, 2 bin 500 adet çarşaf ve yoğun bakım kol bandı, 3 bin 360 adet kumaş önlük, 350 takım hizmetli personel takımı, 255 takım karşılama ve yönlendirme personel kıyafeti ile diğer tekstil ürünlerinden de yüzlerce adet üretim yapıldı.
 

 

‘Filyasyon ekipleri için kumaş önlük üretildi’

 

Sema Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Emine Çelebi, 3 yıldır sağlık personellerine kıyafet ürettiklerini ancak pandemi süreci ile birlikte hastanelerden gelen talepler doğrultusunda diğer ürünleri de üretmeye başladıklarını dile getirdi. Çelebi, “Özellikle pandemi sürecinde tek kullanımlık önlük konusunda çok ciddi bir talep olduğunu ve bu tek kullanımlık önlük ihtiyacını karşılayacak ürünün piyasada bulunmadığını gördük. Hastanelerin talepleri doğrultusunda tek kullanımlık önlükleri üretmeye başladık. İlk başta kumaş bulmakta, seri üretime geçilme konusunda epey bir zorluk yaşadık ama pes etmedik. İlk başladığımızda günde 150 adet üretmek büyük bir şeyken günde 350-400 tane üretme yoluna gittik. Haftada 600 teslimat sayısından sonraki süreçte haftada 2 bin 500 teslimat yapar hale geldik. Kendimizi iyileştirdik ve özellikle hastanelerimizin mümkün olduğunca ihtiyaçlarını karşılamak için gerek personelimiz, gerek öğrencilerimiz, gerek yönetim olarak biz elimizden geleni yaptık. Sadece biz değil Türkiye genelinde meslek liselerinin tamamında ‘Bu süreçte ne yapabiliriz, Nasıl katkı sağlayabiliriz’ diye düşünülüp ihtiyaç olan hiç bu zamana kadar meslek liselerinde üretilmeyen ürünler üretildi. Meslek liseleri bir kez daha, farklı olduğunu ve ne kadar önemli bir eğitim yuvası olduğunu göstermiş oldular” dedi.

 

‘Meslek liseleri ile ilgili farkındalık oluştu’

 

Çelebi, okul olarak sağlık çalışanlarına destek vermek için gayretle çalıştıklarını söyledi. “Talep doğrultusunda ağırlıklı olarak tek kullanımlık önlükler ürettik” diyen Çelebi, “Bunun dışında ameliyathanelerde kullanılan yeşil örtüleri, filyasyon ekiplerinin giymesi için yıkanabilir türden kumaş önlükler ürettik. Şuanda hastanelerin ihtiyaç duyduğu tekstil alanına tüm ürünleri üretebilecek düzeydeyiz. Bir üretim firmasının yapacağı düzeyde, tekstil atölyesindeki sistemi burada kurup üretim yaptık. Tüm meslek liseleri bu süreçte çeşitli ürünlerin üretimin yaptılar. Bu süreçte meslek liseleri ile ilgili genel bir farkındalık da oluştu. Meslek liselerinin üretime katkı sağlayan yerler olduğu bir kez daha gün yüzüne çıktı” ifadelerini kullandı.

0 Yorum

Yorum Yap