SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 00:45
Koruma tedbirleri deltadaki yaban hayatını olumlu etkiledi Görseli
GÜNDEM

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde uygulanan koruma tedbirleri ve av yasağı uygulamalarının olumlu yönde etkilerini gördüklerini söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da bulunan ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yapılan koruma tedbirleri ve av yasağı uygulamaları deltadaki yaban hayatını olumlu yönde etkiledi. Özellikle alan için gösterilen özel hassasiyet sonucunda deltaya gelen kuş türlerinin sayısında artış yaşandığı belirtildi.

‘Çok farklı habitatlar bir arada bulunuyor’

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası’nın çok farklı habitatların bir arada bulunduğu bir sulak alan olduğunu belirterek “Her kuş türünü konaklamak ve üremek için farklı alanlara geliyor. Derin göllerden sığ sulara ıslak çayırlara, çamur alanlara, bataklıklara, sazlıklara sahip Kızılırmak Deltası. Bu nedenle deltadaki kuş çeşitliliği fazla. Nesli tehlike altında olan kuş türleri açısından da çok sayıda kuş Kızılırmak Deltası’na geliyor” diye konuştu.



Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, özellikle son dönemde Kızılırmak Deltası’nda çok önemli koruma tedbir ve av yasağı uygulamalarının gerçekleştirildiğini söyleyerek “Şuan bir gölden diğerine geçiş neredeyse tamamen kapanmış durumda. Her balıkçı kendi bulunduğu bölgeden açılacağı için öncesinde böyle bir kural yoktu herkes istediği yerden göle açılıyordu. O yüzden göl içinde inanılmaz hareketlilik vardı. Mesela tepeli pelikanlar bu hareketliliği sevmeyen kuşlardır. Çok rahatsız edilmeye gelmiyorlar kendilerini izole edebilecek alan bulamayıp üremelerini devam ettiremediler. Bu tür kuşlar açısından olumlu bir uygulama gerçekleştirilmiş oluyor” dedi.



‘Kuşlar artık daha az ürküyorlar, daha rahatlar’

Yapılan uygulamalarda deltadaki kuşlara olan baskının azaldığını dile getiren Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Şuan baskı oldukça az. Son 3 yıldır av yapılmıyor alanda son 3 yıldır bazı türlerin sayısında ciddi artış görüyoruz. Hem bu araç trafiğine kapanmış olması da büyük bir etkisi son yıllarda sayının olumluya gitmesinde. Yol boyunca gidildiğinde Sakarmeke gibi, Bahri gibi kuşları yol kenarında görebiliyorsunuz.

Kontrol altına alınmasıyla biraz daha olumlu yansıdı bu anlamda. Daha korunaklı hissediyorlar. Bir kuş yoğun avlandığı zaman mümkün değil yaklaşamıyorsun. Mutlaka 100 metre, 500 metre mesafe oluyor. Şuan görüyoruz araçla gidilmeyen rotadan gittiğinizde kuşlar ürkmüyorlar çünkü son yılarda av baskısı yok daha güvende hissediyor kendilerini. Son 3 yıldır bunu görüyoruz. Kuşlar alanda daha az ürküyorlar, daha rahatlar” şeklinde konuştu.  

0 Yorum

Yorum Yap