• Samsun
  • Son Güncelleme 05:59
Kaleden geriye 23 adımlık sur duvarı kaldı Görseli
GÜNDEM

Samsun'da 11’inci yüzyılda Danişmendliler tarafından yapılan ve Evliya Çelebi'nin 1640'ta kente gelişinde görüp Seyahatnamesinde, çevresini 5 bin adım olarak belirttiği tarihi Samsun Kalesi'nden bugüne 23 adımlık sur kaldı.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun'da 11'inci yüzyılda Danişmendliler tarafından yapılan Samsun Kalesi zamana karşı direnemedi. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde ‘Çevresi 5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi’ diyerek tanımladığı Samsun Kalesi'nden geriye İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 13 metrelik sur duvarı kaldı.

2 metre yükseklikteki kale duvarı ilk olarak 1991 yılında tespit edilerek Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'Korunması Gereken Kültür Varlığı' olarak tescil edildi. 2008 yılında İlkadım İlçesi Kale Mahallesi Büyük Camii çevresinde yapılan çevre düzenleme çalışmaları sırasında kale duvarının bir kısmı daha ortaya çıktı. Bunun üzerine Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Arkeoloji Müzesi tarafından duvarın bulunduğu bölgede inceleme ve araştırma yapılmasına karar verildi. Yapılan inceleme ve kazının ardından 2009 yılında 13 metrelik kale duvarı ortaya çıkarıldı. Duvarın tamamı tekrar tescillenip koruma altına alındı.

Tarihçiler tarafından Samsun'da 1869'da yaşanan yangının ardından kalede yıkımların başladığı, 1908 yılında ise kalenin tamamen tahrip edildiği belirtiyor.

Öte yandan Büyük Cami’nin hemen yanında bulunan binanın inşaatında temel kazısında yaklaşık 5 metre uzunluğunda sur duvarı bulunduğu da belirtildi.

0 Yorum

Yorum Yap