• Samsun
  • Son Güncelleme 13:50
Emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı yılbaşında yapılacak olan zamda. Peki en düşük emekli maaşı ve kök maaşlara ne kadar artış yapılacak?

Emeklilerin gözü kulağı yılbaşında yapılacak olan zamma çevrildi. Yılın ikinci altı aylık dönemini ilgilendiren 4 aylık enflasyon verisi belli oldu. Geriye sadece 2 veri kaldı. 4 Aralık Pazartesi günü TÜİK kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Kritik veri sonrasında zam oranları da netleşmeye başlayacak.

Peki en düşük emekli maaşı ve kök maaşa ayrı bir düzenleme mi olacak? Geçtiğimiz dönemde kök maaşı, en düşük emekli maaşının altında kalanlar yüzde 25’lik zamdan faydalanamamışlardı. Peki yeni dönemde tüm emeklilere aynı oranda bir zam mı yapılacak? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, anlattı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Yeni yılda emekli maaşlarına düzenleme yapılacak. Temmuz döneminde en büyük rahatsızlık şuydu: kök maaşlara zam yapılırken en düşük emekli maaşı değişmedi. En düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde kaldı. Dolayısıyla kök maaşlara yapılan zamlarda 7500 TL’nin altında kalanlar zamdan yeterli düzeyde faydalanamadılar.

Yeni dönemde böyle bir ibarenin geçmesini ihtimal dahilinde görmüyoruz. Emekliler bu dönemde üzerlerinde düşen fedakarlığı yapmış oldular. Yeni dönemde en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL olarak belirleneceği kanaatindeyiz.

Burada kök maaşlara yapılacak yüzde 50 oranında zamla birlikte eğer emeklilerin maaşı 11 bin 250 TL’nin altında kalıyorsa bu da 11 bin 250 TL’ye tamamlanacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Yıl sonunda 41-42 puanlık enflasyon farkı verileceğini bekliyoruz. Buna da Cumhurbaşkanının 7-8 puanlık refah payı dokunuşu ile birlikte yüzde 50 oranında zam yapılacağını, en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL olacağını, en düşük emekli maaşının üzerinde alanlara da yüzde 50 oranında zam yapılacağını öngörüyoruz.

TÜM KESİMLERE AYNI ORANDA MI ZAM OLACAK?

Her kesime aynı oranda bir zam uygulanacaktır. En düşük emekli maaşlarına daha yüksek oranda zam uygulaması söz konusu değildir. Kök maaşı en düşük emekli maaşının altında kalan kişilerin emekli maaşları, en düşük maaşa tamamlandığından dolayı bu kişiler, oransal olarak bakıldığında diğer emeklilerden daha yüksek oranda zam almaktadırlar. Ben tüm emeklilere aynı oranda zam yapılacağını, en düşük maaşlara ayrıca bir oranla zam yapılmayacağı kanaatindeyim.”

0 Yorum

Yorum Yap