SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 13:00
2023 yılı ihracat rakamları açıklandı Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da '2023 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması' programında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracat rakamlarına ilişkin, “2023 Aralıkta yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70,7’ye yükseldi. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Yıllık hizmet ihracatı 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığında da düşüş yaşandı. Eylül ve ekim aylarında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. TİM çatısı altında yer alan ihracatçılarımız başta olmak üzere bu rekora ulaşılmasında payı olan herkesi tebrik ediyorum” dedi

EN FAZLA İHRACAT YAPAN 5 İL

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi. En fazla ihracat yapan 5 ilimiz şöyle: 59,4 milyar dolar ile İstanbul, 30,7 milyar dolar ile Kocaeli, 23,8 milyar dolar ile İzmir, 17,7 milyar dolar ile Bursa, 12,5 milyar dolar ile Tekirdağ. Katma değer olarak ihracatımızın kg/birim kıymeti 1,6 dolara çıkmıştır”

ÇOK DAHA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ

“Gerek mal gerek hizmet sektörünün güçlü katkısı cari işlemler dengemize olumlu etki ediyor. 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. Bu hedefe yürürken sizlerin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. İhracatçılarımıza 11,6 milyar destek sağladık. Bu bütçeyi 2024’te iki katına çıkartıyoruz. Daha düşük maliyetli finansman imkanları için Ticaret bakanlığımız ve Türk Eximbank önemli çalışmalar yürütüyor. Merkez Bankamız finansmana erişimi desteklemek amacıyla reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL’ye çıkarttı. Şimdi de yerli ve milli Türkiye Elektronik İhracat Platformu’nu hayata geçiriyoruz. 255,8 milyar dolarlık rekor ihracatımızın milletimize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu rekor için her birinize şükranlarımı sunuyorum”

0 Yorum

Yorum Yap