DİĞER

Prof.Dr. Demir uyardı: Karadeniz için sel riski devam ediyor

SAMSUN18.07.2022 13:14

Yaprak KOÇER


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda yağış rejiminin küresel iklim değişikliğine bağlı olarak hızlı değişim gösterdiğini belirterek bölge için sel riskinin Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde devam ettiğini söyledi.

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda yaz aylarında görülen sel felaketleri can kayıplarına ve ciddi oranlarda maddi zarara neden oluyor. Bu yıl özellikle yaz mevsimi başında Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri sonrasında uzmanlar Karadeniz Bölgesi’nin tamamı için sel riskinin devam ettiğini belirterek uyarılarda bulundu.



'Yağış Rejimi değişti'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda yağış rejimi küresel iklimin etkisine bağlı olarak hızlı değişim gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Demir, “Maalesef son 10 yılda zaman zaman kış kuraklıkları zaman zaman yaz kuraklıkları yaşıyoruz. Geçen sene, daha öncesi sene yaz kuraklıklarını ciddi yaşamıştık. Bu sene özellikle Mart ayından itibaren aldığımız yağışlar bölgemiz açısından da bölgemizdeki kuraklık riskleri açısından da çok olumsuz bir ortam oluşturmadı. Hala daha bu yağışları alıyoruz” dedi.
 


OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir

Yağış rejiminin değişmesi ve mevsimsel kaymaların bölgedeki riskleri artırmaya başladığını dile getiren Prof.Dr. Demir, “Son yıllarda ani şiddetli kısa süreli yağışlar veya ani şiddetli uzun süreli kuraklık gibi doğal afetleri beraber yaşıyoruz ve görüyoruz.

Bu ani kısa süreli yağışların etkisiyle beraber özellikle de ani kuraklıklarla beraber gelen kısa süreli yağışlar daha ciddi sel risklerini beraberinde taşıyor. Çünkü toprak suyu ememeden hızlı bir şekilde yüzey akışa geçen sular, sel riskini artırıyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'Sel riski devam ediyor'

“Tabi burada birkaç tane ana parametre var bunları açıklamadan önce sel riski devam ediyor mu diye baktığımızda maalesef Karadeniz Bölgesi’nde Eylül ayı sonuna kadar belli bölgelerimizde bu risklerin olduğunu artık yaşadığımız süreçte hep beraber gördük.

Genellikle yaz başarında batı Karadeniz’de biraz daha fazla bu tür riskleri Temmuz sonu Ağustos, Eylül yağışlarında da Doğu Karadeniz civarında bu tür riskleri geçen yıllarda gördük. İnşallah bu sene bundan sonra böyle bir felaket yaşamayız ama bu felaketleri yaşamamak içinde doğal bir afettir ama bizimde vatandaşlarımızın da alması gereken tedbirleri var.

Çünkü bu yağış biz özellikle havzalarda yağış akış rejimlerini hesap ederken uzun yıllık yağış dağılımlarına göre hesap ediyorduk ama son yıllardaki iklim değişimi küresel iklimin etkisiyle bu uzun yılık dağılımlar değişmeye başladı.”



'3 ayda yağacak yağmur 3 saatte yağıyor'

Artık çok kısa sürede çok şiddetli yağışların düşmeye başladığını dile getiren Prof.Dr. Demir, “Bir bakıyorsunuz bir bölgeye eskiden 3-4 ayda düşen yağış 3-4 saatte düşmeye başladı.  Bunların bir sürü sebepleri var. Ani buharlaşmalar, ani sıcaklık değişimleri, deniz suyunun aşırı ısınması gibi bir sürü sebep sayabiliriz ama bizim vatandaş olarak halkımızın alması gereken tedbirler var. Karadeniz bölgesinde dere yatağının olduğu her bölge bir sel riski taşımaktadır.

Hepimize düşen sorumluluklar var. Dikkatli olmamız gerekiyor. Sel felaketi Karadeniz bölgesi için maalesef yaşadığımız ve bundan sonraki süreçte de riski yüksek olan felaketlerdir. Buna karşı uyanık olmamız ve vatandaşı uyarmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Diğer