• Samsun
  • Son Güncelleme 02:57
Uzm. Dr. Mehmet Emin ERDEM Görseli

Uzm. Dr. Mehmet Emin ERDEM

Köşe Yazarı

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Bilim Uzmanı

Diğer Köşe Yazıları

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karın yağları neden önemli?

 

Özellikle bel çevresindeki aşırı yağlanma sağlık için ciddi bir alarm durumuna işaret eder.

Aslında karın bölgesinde yağlar iki şekilde birikir: Cildinizin hemen altında göbeğinizi tuttuğunuzda ele gelen yağa deri altı yağ dokusu denir ki estetik olarak hoş olmasa da sağlık yönünden sıkıntı oluşturmaz. Burada asıl problemli birikim şekli karın içindeki organlarımızı saran yağdır. Bu tür yağlara visseral yağ dokusu denir ve sağlık açısından büyük riskler taşır. İç organları çepeçevre kuşatan bu tür yağlanma, şeker hastalığından hipertansiyona, karaciğer yağlanmasından siroz hastalığına, Alzheimer tipi demanstan Parkinson hastalığına, kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hangi mekanizma bu denli ölümcül sağlık sorunları tetikleyebiliyor derseniz kısaca anlatayım. İç organlarda visseral yağlanma ile birlikte vücut bu durumu stres olarak algılar ve oksidatif stres tepki mekanizmaları devreye girer ve bazı inflamatuar maddeler salgılanır. Sonuç, organ hasarları ve buna bağlı hızlı yaşlanma sürecidir.

 KARIN YAĞLARININ BEDENİNİZİ TEHDİT ETTİĞİNİ NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

Bu zor değildir. Öncelikle size bir mezura lazım… Bel çevresi ölçümü vücutta yağlanmayı anlamanın en basit ve güvenilir kriteridir. Her bir kalça kemiğinizdeki en yüksek noktayı bulun ve bu bölgenin üzerinden ölçüm yapın. Dünya Sağlık Örgütünce bel çevresi ölçüsü erkekler için 102 cm, kadınlar için 88 cm. olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin üzeri başta şeker, tansiyon, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi tehlikeli kronik hastalık riskini ciddi derecede artırmaktadır.

Bir dahaki yazımızda karın yağlarını bertaraf etmek için neler yapmalısınız ayrıntılı bilgi paylaşımı yapacağım.

Sağlıklı günler dilerim.

 

0 Yorum

Yorum Yap