SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:20
Gülşah DEMİR Görseli

Gülşah DEMİR

Köşe Yazarı

Sosyolog - Yazar

Diğer Köşe Yazıları

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kısa bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. Bu hafta sizlere herkesin az çok merak ettiği bir konudan bahsetmek istiyorum.

Yalan söylemek… Yüzyıllardır hatta binlerce yıldır insanların sıkça başvurduğu bir durum…

Sizlere bu haftaki yazımda yalan söyleyen insanların kendilerini nasıl ele verdiğini anlatacağım. Bu yüzden küçük çaplı bir araştırma yaptım. Umarım sizin için de faydalı bilgiler derlemiş olurum.

Etrafımızda bilinçli ya da bilinçsiz yalan söyleyen birçok insan olduğunu biliyoruz. Günlük hayatımızda bu durumla sıkça karşılaşıyoruz.

Peki karşınızdaki kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız?

En bilinenden başlayacak olursak yalan söyleyen kişilerin gözlerini karşısındaki kişiden kaçırdıkları bilinmektedir. Bunu bilen yalancılar ise tam aksine yalanlarını söylerken göz kontağını kaybetmemeye dikkat ederler. Uzun süre gözlerini kırpmadan göz teması kurmaya çalışırlar. Aslında bu onları daha çok ele verir.

Gözlerini kaçırarak yalan söylediklerinin anlaşılmasını istemeyenler ise daha çok gözlerini istemsizce sağ tarafa doğru kaçırırlar.

Yalan söyleyen kişiler yalan söyledikleri anda savunmacı bir kişiliğe bürünebilirler. Hal ve hareketleri kendini savunmaya yöneliktir.

Hareketleri artar. Yerinde pek sakin duramazlar. Bir hayal edin. Karşınızdaki kişiyle sakin sakin oturuyorsunuz. O sırada aklınıza bir şey geliyor. Sorunuzu sorduğunuz anda karşıdaki kişide bir huzursuzluk seziyorsunuz. Bu huzursuzluğu gizlemeye çalışıyorsa sakin kalamayacak ve daha çok hareket etme ihtiyacı hissedecektir. Bu yüzden üste çıkmaya da çalışabilir.

Saç ile oynama, dudak ısırma gibi durumlarla da sıklıkla karşılaşabilirsiniz.

Bir başka belirti ise tekrar eden hareketlerdir. Bacak sallama, parmaklarla ritim tutturma gibi davranışlar görülebilir. Aynı şekilde sözlerini de tekrar edebilirler.

Anlatırken gereğinden fazla detay vererek sizi doğru konuştuklarına ikna etmeye çalışabilirler.

Psikolojik olarak baktığımızda ise eğer karşınızdaki kişi yalan söylemeye pek alışık biri değilse istemsiz olarak strese girecektir. Konuşurken sesi titreyebilir veya terlemeye başlayabilir. Ancak karşınızdaki kişi yalan söyleme konusunda bir uzmansa işiniz daha zor demektir. Bu durumda yukarıdaki fiziksel unsurları daha dikkatli gözden geçirmeniz gerekebilir.

Ancak bahsettiğimiz konuların herkes için doğru ve geçerli olmayacağını da belirtmek isterim.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

 

0 Yorum

Yorum Yap