• Samsun
  • Son Güncelleme 06:17
Büyükşehir, Çiftçilere Desteğini Sürdürüyor Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Yem Bitkileri Ekim Alanlarını Artırma Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi ile Bitkisel Üretimi Geliştirme projesi kapsamında üreticilere yem bitkisi tohumu ve ceviz fidanı dağıtıldı

Büyükşehir Belediyesi finansmanı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü desteği ile proje kriterlerine uygun olan çiftçilere 3 bin 350 dekar alanda ekimi yapılmak üzere 6 ton silajlık mısır tohumu, 2 bin 500 kg yem bezelyesi, 400 kg ryegras tohumu dağıtıldı. Bitkisel üretimin geliştirilmesi projesi kapsamında ise 110 dekar alan için 2 bin 200 adet ceviz fidesi, patates tohumu, aronya fidanı, fasulye tohumu, çilek fidesi ve malç naylonu desteği Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla verildi. Bu desteklerle bugüne kadar 2 bin 975 dekarlık alanda 59 bin 500 adet ceviz fidanını toprakla buluşturuldu. Bu çalışma ile Samsun’un kırsal gelir kaynakları artırılırken kaba yem açığının bir kısmı karşılandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Nail Kırmacı, “Samsun tarımında her geçen gün gelişmişlik düzeyini artırmaya yönelik çalışmalara hız vermekteyiz. Bu nedenle Samsun tarımında yapacağımız pek çok çalışmaya sağladığı tohum ve fidan katkısı başta olmak üzere, Vezirköprü ilçemizde tarımın gelişmesi ve çeşitlenmesi anlamındaki katkılarından dolayı da Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise, “Samsun’un en gözde ilçelerinden olan Vezirköprü’de tarımsal faaliyetlerin yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Pandemi ve savaşlar sonrası bir kez daha görülmüştür ki tarım olmadan ülkeler ayakta duramamaktadır. Dünyada son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi krizler de bu durumu bir kere göstermiştir. Bu nedenle yem bitkisi tohumu ve bitkisel üretim projelerinin çiftçimize katkısı büyüktür. Hayvancılığın desteklenmesi insanımızın sağlıklı, kaliteli ve bol gıdaya erişimine bir nebze de olsa olanak tanıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Vezirköprü Kaymakamı Halid Yıldız, “Dünyada gelinen süreçte tarımın ve gıdanın önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Bu bağlamda et ve sütün en temel maddesi olan kaba yem ihtiyacının karşılanması da gerek üretim sürecine gerekse dengeli beslenmeye katkı sağlayacaktır. Yerelde ise çiftçilerimizin gelir artışı sağlaması ve mevcut koşullarda üretimini devam ettirmesine destek olunacaktır. Bu amaca hizmet eden yem bitkisi tohumu dağıtımı ile sağlanan gelişmeden dolayı başta Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederim” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz da şunları söyledi:

“Pandemi süreci ve en son yaşanan savaşlar tarımsal ürünlerin stratejik önemini ve endüstriyel gelişmişliğe rağmen vazgeçilmezliğini bir kez daha kanıtlamıştır. Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinde Bütüncül Yönetim Sistemine dayalı planlamalar yapmaktayız. Milli tohum listesinde yer alan Sertifikalı tohumlardan ekolojik şartlarımıza uygun olan yüksek verimli ve dayanıklı çeşitlerimin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağız. 2021 yılında yem bitkilerine 1 milyon 49 bin TL, 2022 yılında ise 2 milyon 947 bin TL (%40 katkı paylı) ödenek ayırdık. Bitkisel üretimin geliştirilmesi projemiz ile 3 milyon 66 bin 420,60 TL’lik fide, fidan ve tohum desteği sağladık. Büyükşehir Belediyesi olarak bu proje ile hem bitkisel üretimi desteklemekte hem de sağlıklı ve kaliteli et ve süt üretimi, bunun yanında da halkımızın daha fazla hayvansal protein tüketimine katkıda bulunmaktayız.”

0 Yorum

Yorum Yap