• Samsun
  • Son Güncelleme 03:20
Biber yetiştiriciliği Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Dünyada üretilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık %10’ u Türkiye’ de, üretilmektedir. Türkiye’de yılda üretilen 1.200.000 ton biberin %60’ını sivribiber, %28’ini dolmalık biber, %4’ünü çarliston biber, %8’ini kapya, domates biberi, kurutmalık biberler, pul biber elde edilir.

Biber düşük kalorili olup, A ve C vitaminleri açısından zengindir. Konserve, salça, turşu, sos gibi çeşitli alanlarda kullanılır.

İklim İstekleri

Biber sıcak iklimi seven bir bitkidir. Optimum gelişme; sıcaklık, toprak ve hava nemi gibi çevre faktörlerine bağlıdır. Biberin optimum büyüme sıcaklığı 18-26oC ‘dir. Biber erken evrelerde daha çok sıcaklığa gereksinim duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26oC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26oC, gece sıcaklığı 15-17oC olduğunda gelişme iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35oC ve gece sıcaklığı 15oC’nin altına düştüğünde bitki gelişimi yavaşlar, döllenme aksar.

Gündüz 32oC’nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır. 32-35oC’de çiçek dökülmeleri olur. 38oC’nin üzerinde döllenme olmaz. Biber yetiştiriciliğinde optimum havanın oransal nemi %60-70’dir.

biber

Toprak İstekleri

 Organik madde bakımından zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ısınılabilir, derin geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur. Ağır-killi ve fazla su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber yetiştiriciliğine uygun değildir.

Su İstekleri

Biber suyu çok seven bir bitkidir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin %70-80 civarında, hava oransal neminin %60-70 civarında olması istenir. Nemli şartlarda kök aktivitesi artar.

Nem yetersiz olduğunda bitki gelişimi yavaşlar, gövde odunlaşır,  meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökülmeleri başlar. Uzun süre su verilmezse önemli ölçüde verim kaybı olur. Suyun düzenli ve belirli aralıkları verilmesi aralıklarla verilmesi gerekir. İlk çiçeklenme döneminde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir.

Fide Yetiştirme

Tohumların çimlenme oranının %100 olması istenir. Bu nedenle 1 dekara gereken fide için çimlenme oranı göz önünde bulundurularak belirli oranlarda fazla ekim yapmak gerekir.

Çiftçiler kendi yetiştireceği fide için ortam olarak genellikle çiftlik gübresi, torf, kompost, toprak, kum gibi ortamlar kullanırlar. Fide yetiştirme ortamı materyallerinin havalanma ve drenaj özelliği iyi olmalı, pH=6-7 oranında olmalıdır.

Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi yanmış ve elenmiş, elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten plastik torbalara yerleştirilir.6-7 yaprak olunca araziye dikim yapılır. Viollere de ekim yapılmaktadır. Viollerde yetişen fideler doğrudan araziye dikilir.

 Görseli Tarımsal destek ödemeleri başlıyor

Kültürel İşlemler

Fide Dikimi

Tarlada fidelerin yerlerine dikilmesi için toprağın 20-30 cm derinlikte iyice işlemesi ve ufalanması gerekmektedir. Biberlerde düz alana dikimden ziyade sırta dikim yapılmalıdır. Bunun için tarla sürüldükten sonra tahta ve masuralar hazırlanır. Tahtalar 80-120 cm, masuralar 40-60 cm genişlikte olur. Tahtalara 2-4 sıra, masuralara ise tek veya çift sıra dikim yapılır. Fideler sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olarak dikilir.

Sulama

Sulamanın amacı, bitki gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan suyu, en kolay ve randımanlı bir şekilde kök bölgesinde depolamaktır. Toprak neminin tarla kapasitesi altına düşmesine fırsat vermeden sulama yapılmalıdır. Sulama salma su olarak verilecekse az az ve sık sulama, damla sulama ile verilecekse ölçülü olarak sulama yapılmalıdır.

Gübreleme

Toprağa uygulanan belirli miktar azotun toprak yapısı, yetiştirme mevsimi, toprak sıcaklığı sulama şartlarına göre %70-90’ı alınabilir. Fosforlu gübrelerde bu oran %25-30, potasyumlu gübrelerde %60-80’dir.Azotlu ve potasyumlu gübreler çiçeklenme döneminden itibaren 3-4 defada verilmelidir. Fosforlu gübreler dikimden sonra, eşit ağırlıklı gübreler büyüme döneminde, potasyum ağırlıklı gübreler meyve hasat döneminde verilmelidir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap