• Samsun
  • Son Güncelleme 14:22
Arı sokmasına karşı dikkat! Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İnsanoğlu karşıdaki varlığı avlamak, tehlikesini bertaraf etmek veya başka amaçlarla çeşitli alet veya silahları yanında bulundurmuştur. Kimi zaman kullanmak kimi zaman ise kendine güven gelmesi amacıyla bunları yanından eksik etmemiştir.

Ölümlere kadar varacak olan bir süreç ya da ömür boyu sakat kalmalara yol açacak yaralanmalar nedeniyle insanoğlunun silahsız geçen hiçbir dönemi olmamıştır.

Kendini güvende hissetme olgusu yanında canına kast edenleri yok etmek veya en azından zararsız hale getirmek için yaşamının olmazsa olmaz koşullarından biri silah edinmek ve gerektiğinde kullanmak olgusu olmuştur.

İnsanoğlunun kendini güvende hissetme dürtüsü halen geçerlidir ve kıyamete kadar da geçerli olacaktır. Gerek günlük yaşantısı gerekse iş yaşamında bu olgu her zaman karşısına çıkacaktır. Bu anlamda arıcılık uğraşısı da özel bir konuma sahiptir.

 Görseli Ürettiği su kabağını yurt dışına gönderiyor

Bal arısının ilginç yaşamı ve sunduğu besinleri yanında, boyutu çok küçük olmakla birlikte etkisi ölümlere yol açabilecek kadar etkili bir iğnesi bulunmaktadır. Erkek arıların iğnesi bulunmamasına, ana arıların ise toplu iğnenin ucu gibi düz, fakat rakip ana arılara kullanmak dışında gereksinim duymadığı iğnesinin bulunmasına karşılık işçi arıların testere şeklinde iğnesi bulunmaktadır.

Yapısı nedeniyle bu iğne girdiği yerden çıkmaktan ziyade daha derinlere doğru ilerleme eğilimindedir. Zehir kesesinin çevresinde bulunan kaslar yardımıyla bulunduğu noktadan daha ilerilere doğru ilerlerken bir taraftan da kese içerisinde bulunan zehir düşmanın dokularının içerisine boşaltılmaktadır. Böylece düşmanın kovan içerisinde yapacağı şeylerden vazgeçmesi ve canının derdine düşmesi hedeflenmektedir.

 Görseli Sahte balı önlemek için ‘barkod sistemi’

Düşmanın büyük bir yanılgı eseri olarak parmakları yardımı ile zehir kesesinden tutarak iğneyi çıkarmasına çalışması arının dahi hesaplayamayacağı düzeyde büyük bir hatadır. Zira bu durumda zehirin tümü parmakların sıkma hareketi sayesinde vücut içerisine boşaltılmakta ve düşmanın canının yanması sağlanmaktadır.

Bal arısı kolonileri ile çalışırken arıların sokması kaçınılmaz bir şeydir. Önemli olan mümkün olduğunca arıları rahatsız etmeden uygulamayı gerçekleştirmektir. Bunun için arıcıların bir takım tedbirler alması gerekmektedir. Uysal arı ırkı ile çalışmak en başta alınacak tedbirdir.

Sonraki süreçte ise her türlü arı sokma olasılığına karşı arılıkta "alerji ilaç seti" bulundurmaktır. Acil durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna kişiyi yetiştirmeye olanak tanıyan bu set aslında tüm arılıklarda bulundurulmalı, hatta yasal zorunluluk haline getirilmelidir.

 Görseli Başkan Demir: Bir karış toprak bile boş kalmamalı

Bütün bu önlemlerden sonra arı sokmasına karşı yine de tedbirli olmak zorunludur. Zira arıların sokmasına etki eden faktörler oldukça fazladır. En uysal arı ırkında dahi iğnelemek suretiyle sokmak içgüdüsel olarak vardır. Sadece yeri ve zamanının gelmesi gerekmektedir.

Bu nedenle akıllı bir arıcı tedbiri hiç bir zaman elden bırakmamalıdır. Özellikle dağ başlarında arıcılık yapılması ve bu yerlerin sağlık kuruluşlarına uzak olması önlem almayı zorunlu kılmaktadır. Arıcının ve çevrede yaşayanların bu noktada her an tehlike altında olduğunu unutmamak gerekir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap