SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:59
Üstün yetenekli çocuklar, 15 ayrı dilde şarkı söylüyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Üstün yetenekli 24 çocuktan oluşan ‘Anadolu Kültürleri Bilsen Gençlik Korosu’ 15 ayrı dilde şarkı söylüyor. Koronun amacının birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’nun kültürel zenginliğini müziğin birleştirici gücüyle yansıtmak olduğu belirtildi.

Samsun R.K. Bilim ve Sanat Merkezi ile Atakum Bilim ve Sanat Merkezi tarafından başlatılan ortak çalışma ile 2 yıl önce ‘Anadolu Kültürleri Bilsen Gençlik Korosu’ oluşturuldu. 11-17 yaş grubunda müzik alanında üstün yetenekli 24 çocuktan oluşan koro için ‘Dilden Dile Ezgiler Projesi’ kapsamında 15 dilde şarkıdan oluşan bir repertuar hazırlandı.

Koro üyesi öğrenci yapılan hazırlık çalışması sonrasında 15 dilde şarkı söylemeye başladı. Çocuklar Anadolu topraklarında geçmişten günümüze kullanılan dillerde seçilen şarkıları öğrendi.

Romence, Lazca, Çerkezce, Gürcüce, Arnavutça, Arapça, Zazaca, Makedonca, Kırım Tatarca gibi 15 farklı dilde şarkılar söyleyen koronun bu çalışması kısa sürede büyük ilgi gördü. Öğrencilerin söylediği farklı dillerdeki şarkılardan oluşan klip sosyal medyada kısa sürede ilgi gördü.

Ayrıca koronun hazırladığı 15 dildeki şarkıları içeren bir albüm hazırlanması için Milli Eğitim Bakanlığı’na da girişimde bulunuldu. Haftanın iki günü 2 saat süreyle çalışmalarını sürdüren koroda yer alan öğrencilerin hedefi bir konser vererek söyledikleri şarkıları dinleyicilerle buluşturmak.




‘Anadolu’nun kültürel zenginliğini gösteriyor’

Proje Koordinatörü olan Müzik Öğretmeni Ufuk Gökcan, Dilden Dile Ezgiler Projesi’ne büyük önem verdiklerini dile getirerek “Müzik alanında üstün yetenekli olan öğrencilerimiz 15 ayrı dilde şarkıyı öğrenip söylediler. Bu farklı diller aslında Anadolu topraklarının kültürel zenginliğini de gösteriyor. Yüzyıllarca medeniyetlere ev sahipliği yapan bu toprakların kültürel zenginliğini müziğin birleştirici gücüyle yansıtmak istedik. Hem öğrencilerimiz hem de bizi dileyen Anadolu’nun kültürel zenginliğini farklı dillerde söylediğimiz şarkılarla da görebiliyorlar” dedi.

‘Albüm yapılması için girişimde bulunduk’

Gökcan, Covid-19 pandemisi nedeniyle öğrencilerin şarkı çalışmalarını bir süre online olarak bilgisayar üzerinden yaptıklarını belirterek “Şimdi koro çalışmalarımızı bir arada yapabiliyoruz. Hazırlıklarımız devam ediyor. Söylediğimiz şarkılardan oluşan klibi 2 hafta önce sosyal medyada paylaştık ve güzel bir ilgi gördük. Bakanlık nezdinde koromuzun söylediği şarkılardan bir albüm hazırlanması için de girişimlerimiz oldu. Bu noktada da olumlu bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.



’15 dilde şarkı söylemek zor ama eğlenceli’

Koro üyesi 7’inci sınıf öğrencisi Ecrin Pembe Yazıcı (13) farklı dillerde şarkı söylemeyi öğrendiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek “Bu koroda yer aldığım için çok mutluyum ve kendimi çok şanslı hissediyorum. Farklı dillerde şarkılar söylemeyi öğrenmek biraz zor ama çok eğlenceli oldu” dedi.

‘Şarkılar farklı kültürleri yansıtıyor’

5’inci sınıf öğrencisi Duru Nehir Ergür (11) ise farklı dillerde konuşan farklı kültürlere sahip olan insanların onları yansıtan şarkılarını söylemekten büyük keyif aldığını söyleyerek “15 ayrı dilde şarkı söylüyoruz. Tabi bu farklı dillerde şarkı söylemeyi öğrenmek şarkıları ezberlemek biraz zor oldu. Ancak hepimiz bunu başardık ve geldiğimiz noktada ben arkadaşlarımla birlikte şarkı söylemekten çok mutluyum” diye konuştu.



‘Her şarkının bir hikayesi var’

Söyledikleri her şarkının bir hikayesi olduğunu dile getiren koro üyesi 6’ıncı sınıf öğrencisi Meyra Bensu Şener (11) ise “Farklı kültürlere ait ezgileri söylemek çok farklı bir deneyim. Şarkıları ezberlerken o dillerde anlatılan hikayeleri de öğreniyoruz. Şarkılarla farklı kültürleri de öğrenmiş oluyoruz. Bu nedene bu korada yer aldığım için çok mutluyum” şeklinde konuşu.



 

0 Yorum

Yorum Yap