• Samsun
  • Son Güncelleme 19:43
Tasarruf algısı turizmi etkiledi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, küresel anlamda yaşanan mali durum nedeniyle insanların son dönemde daha çok tasarruf algısına sahip olmasının turizmi etkilediğini belirterek turizm haraketliliğinin beklenen düzeyde olmadığını ancak bu durumun geçici olduğunu düşündüklerini söyledi.

Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, 2022 yaz döneminde Karadeniz Bölgesi’nde ve Türkiye genelindeki turizm hareketliliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 pandemisi sonrasında geçen sene yaz döneminden insaların yoğun bir şekilde seyahat ettiğini belirten Toktaş,  2022 yaz döneminde ise aynı haraketliliği göremediklerini söyledi.


Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş

‘Beklenen düzeyde olmadı’

Geçen Kurban Bayramı’nda da seyahatlerin Karadeniz Bölgesi ve Türkiye genelinde biraz daha zayıf kaldığını ifade eden Toktaş, “Özellikle bunda en büyük etken de seyahat maliyetlerinin artmış olması. Kurban Bayramı’nın da kendine has sorumluluklarının da olması ile birlikte mali anlamda insanların seyahatlerini kısıtladığını gözlemliyoruz. Yaz dönemi de aynı şekilde biraz daha sakin geçiyor. Önceki yıllardaki bayram ve yaz hareketliliğini bu sene ne yazık ki göremedik. Bunda da insanların bu ekonomik şartlarda bu konuda biraz tasarruf algısıyla hareket ettiğini hissediyoruz” dedi.



‘Hem sektör, hem ülke olarak etkilendik’

Hem dünyada ve hem Avrupa’da krizin var olması Türkiye’nin kuzeyinde de savaşın devam etmesinin bütün ülkeleri tedirgin ettiğine dikkat çeken Toktaş, “Bu durumlar bazı maliyet artışlarına da dünya genelinde sebebiyet verdi. Bu anlamda biz de hem sektör olarak hem ülke olarak etkilendik.

Bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Bu durum toparlandığı zaman eski haraketli günlerine hem bölgemiz hem de Türkiye geçecektir. Sadece bizim ülkemize özel değil Avrupa’da da Amerika’da da aynı durum. Turizm seyahati de zaruri acil bir ihtiyaç değil. Belirli ihtiyaçlarını insanlar karşıladıktan sonra geri kalan zamanını parasını harcadığı değerlendirdiği bir alan.

Şu anda ortamda konjonktür turizm hareketliliğinin biraz daha yavaşlamasına neden oldu. İnsanların biraz daha tasarrufa yönelmesi nedeniyle” diye konuştu.

Karadeniz Bölgesi’nin körfez ülkeleriyle yurt dışı pazarında hareketlilik yaşayan bir bölge olduğuna dikkat çeken Toktaş, Suudi Arabistan’ın seyahat kısıtlamasını kaldırmasının olumlu bir gelişme olduğunu bu gelişmenin etkilerinin bir sonraki yaz döneminde hissedilebileceğini söyledi.

0 Yorum

Yorum Yap