• Samsun
  • Son Güncelleme 11:46
Samsun’un çekim merkezi Tekkeköy Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un Tekkeköy ilçesi gerek elinde bulundurduğu tarihi eserleri, doğal güzellikleri gerekse kültürel özellikleri ile kentin önemli çekim merkezlerinden birisi olma özelliğine sahip.


Samsun’un şehir merkezi sınırlarında yer alan Tekkeköy ilçesi, tarihi eserleri, turizm potansiyeli ve doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. 2020 yılı verilerine göre 54 bin nüfusa sahip ilçe elinde bulundurduğu potansiyel ile çok önemli bir çekim noktası olma özelliğine de sahip.



Katlı yaşama geçilen ilk yerlerden biri

Karadeniz'de M.Ö. insanların ilk yerleşkesi olarak nitelendirilen Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ndeki 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi', doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mağaraların insanlık tarihinde bilinen 3 yerleşim yerinden biri olduğu belirtilirken ABD'de yayımlanan bir makalede Nuh Tufanı'ndan sonra insanoğlunun yaşamaya başladığı üç yerden biri olarak kabul ediliyor. Vadideki mağaralar kat kat üst üste şekilde bulunuyor, bu özelliği ile alanın insanların katlı yaşama geçtiği ilk yerlerden biri olduğu kabul ediliyor.



1200 yıllık dev çınar

Tekkeköy İlçesi Hamzalı Mahallesi'nde bulunan dev çınar ağacı ise büyüklüğü ve heybeti ile görenlerin dikkatini çekiyor. Yapılan çalışmalar sonucu yaklaşık 1200 yıllık olduğu belirlenen çınar ağacı, Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun kararı doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'anıt ağaç' olarak tescil edilip koruma altına alındı. Hamit Akbaş'a ait bahçede yer alan çınar ağacı, bölgenin simgesi haline geldi. Dev ağaç heybeti ile görenleri şaşırtırken birçok kişi bu ağacı görmek ve fotoğrafını çekmek için buraya geliyor.



Şeyh Yusuf Zeynüddin Camii ve türbesi ziyaret ediliyor

Öte yandan ilçede bulunan en önemli tarihi eserlerden birisi de Şeyh Yusuf Zeynüddin Camii ve türbesi. Şeyh Yusuf Zeynüddin’in, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşadığı ve Gavs-ı Azam Şeyh Abdülkadir-i Geylani’nin torunu olduğu belirtildi. O dönemde Bizans Devletinin hakimiyeti altında bulunan yerleri İslamiyet’e açmak için çalıştığı ifade edildi. Kabristanını bulunduğu bölgede kurduğu tekkede devamlı kazan kaynatıp fakirleri, yolcuları ve düşkünlere yardım ettiği ifade edildi. Zamanla bu tekke etrafında bir köy oluştuğu ve bugünkü yerleşim yerinin meydana geldiği dile getirildi. Tekkeköy isminin de bu tekkeden geldiği biliniyor. 1285 yılında tekkenin yanına camii inşa edilirken Şeyh Yusuf Zeynüddin’in 1200 ila 1330 yıları arasında yaşamış olduğu tahmin ediliyor.




120 yıllık tren istasyonu kent müzesi oldu


Tekkeköy ilçesinde en çok ziyaret edilen yerlerden birisi de ‘Kent Müzesi’. 1920'li yıllarda yapılan tren istasyonu, restorasyonunun ardından kent müzesine dönüştürüldü. Karadeniz'de günlük yaşamda kullanılan araç ve gereçlerin yer aldığı müzede, tren istasyonunun inşa edildiği yıllarda Fransa'dan getirilen çatısındaki kiremitler de sergileniyor. Kiremitlerin üzerinde Fransızca ibareler fark edilmesi üzerine yapılan araştırmalarda 'Guichard Carvin' markalı kiremitlerin o dönem Marsilya'da bir fabrikada üretildiği belirlendi. Müzede bulunan araç gerek, kıyafetler, eşyalarla içenin kültürü, tarihi, sosyal yapısı anlatılıyor. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından müze ilgi görüyor.



Tarihi yel değirmeni zamana meydan okuyor

Tekkeköy ilçesinde ayrıca 1860'lı yıllarda Çırakman köyünde yaşayan Rumlar tarafından yapılan Karadeniz'in taş gövdeli tek tarihi yel değirmeni de bulunuyor. Aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırılan yel değirmenini her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Özellikle yel değirmeni fotoğraf sanatçılarının da dikkatini çekiyor.



Tarihi Antyeri Kilisesi ayakta duruyor

İlçedeki tarihi yapılardan birisi de Antyeri Mahallesi’nde bulunan Antyeri Kilisesi. 1700'lü yıllarda yapılmış bir Rum kilisesi olan yapı daha sonra camiye dönüştürüldü. 1965 yılına kadar cami olan kullanılırken mahalleye yeni bir cami yapılmasının ardından ise terk edildiği belirtildi. Kilise yapısında mimarisinde iki çan bulunurken günümüzde sadece birisi ayakta duruyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap