SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 04:55
Samsun’da veliler okula giden çocukları için kendi araçlarını tercih edince trafikte yoğunluk yaşandı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da yeni başlayan eğitim öğretim döneminde birçok velinin çocuklarını kendi araçlarıyla okula götürmesi trafikte belirli saatlerde yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Samsun’da 2021-2022 eğitim öğretim dönemi 6 Eylül itibariyle başladı ancak Kovid-19 pandemisi nedeniyle birçok veli çocuklarını okul servisleri ya da toplu taşıma araçları yerine kendi özel araçları ile okula götürmeye başladı.

Bu durum özellikle okul giriş çıkış saatlerinde kent merkezi ve ilçelerde önemli kavşak, caddelerde trafik yoğunluğuna delen oldu. Okul servisleri ve toplu taşıma araçlarının tercih edilmemesi üzerine okul servis şoförleri ise velilere çağrıda bulundu.

İlgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de vatandaşlara toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda endişe yaşayacakları bir durum olmadığına dikkat çekti. Öğrencilerin ilgili kamu kurumları tarafından belirlenen tedbirlere uyularak servis araçlarıyla taşındığı belirtilirken bu noktada büyük hassasiyet gösterildiği ifade edildi.

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay

‘Ciddi yoğunluk oluşuyor’

 

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, 2021-2022 eğitim öğretim döneminin başladığını ancak öğrenci velilerinin önemli bir kısmının çocuklarını okula kendi özel araçlarıyla getirdiğini söyleyerek, “Pandemi döneminde okul servis şoförleri çok zor bir dönem geçirdi. Bu nedenle okulların tekrar kapanmaması için şoförlerimiz büyük bir gayret gösteriyorlar ve her türlü tedbiri hassasiyetle uyguluyorlar. Okullarımız açıldı ancak servis araçlarını şuan dolduramıyoruz.

Ayrıca bu durum çok ciddi bir trafik yoğunluğu oluşturuyor. Her okulun önünde 150-200 özel araç var. Veliler okula çocuğunu kendi özel araçlarıyla getiriyor. Ancak aynı çocuk 35-40 kişilik sınıfa giriyor. Servis araçlarımız dezenfekte ediliyor, maskeler dezenfektanlar mevcut, şoförlerimiz aşılarını yaptırdı. Servis araçlarımızın bakımı ve temizliği yapılıyor” dedi.


‘Trafik kilitleniyor’

Binay, trafikte yoğunluk yaşanmaması için toplu taşıma araçlarının yada servis araçlarının kullanılması gerektiğini belirterek, “Aksi durumda mesai saatlerinde trafik allak pullak oluyor. Trafik kilitleniyor. Şu anda bizim bin tane servis aracımız var 860 tanesi okul servisi, servis aracımızdan 300’ü hala çalışamıyor.

Servislerimizde yüzde 65-70 doluluk oranı var. Diğer kalan kısım velilerimizin kendileri okula götürüyor. Velilerimiz çocukları için tedirgin olmasınlar servis araçlarımızın her türlü bakımı temizliği yapılmaktadır. Endişe edecek durumumuz yok” diye konuştu.


Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala

‘Velilerin güvenmesi lazım’


Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala ise, devletin ilgili kurumları tarafından yeni eğitim öğretim döneminde araç içinde ve okullarda alınacak önlemlerin belirlendiğini söyledi.

Bala, “Geçen hafta itibariyle okullarımız açıldı ancak okul bölgelerinde servislerle giden öğrencilerimiz yanı sıra çok ağırlıklı olarak vatandaşlarımızın çocuklarını bir güvensizlik içine girmiş olacak ki kendi araçlarıyla okullara getirip götürmektedi. Şu anki durum bu.

Ancak bizler önce birbirimize güveneceğiz sonra devletimize güveneceğiz. Devletimizin aldığı önlemler ortadadır. Bizim servislerimizde belirlenen o kurallar bütünlüğü içerisinde gerekli çalışmalar yapılıyor. Arkadaşlarımız araçların içerisinde öğrenci alınıp bırakılmasında araçlarımız temizleniyor. Bu konuda velilerimizin müsterih olması lazım” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Velilerin özel araçlarıyla her gün çocuklarını okula getirip götürmeleri nedeniyle kent merkezinin ya da ilçenin ağırlıklı kullanılan kavşakları, caddeleri sokakları okul bölgelerinde çok fazla trafik oluyor. Burada emniyet güçlerimize elbette büyük iş düşüyor.


Onlar bu bölgelerde zaten görev alıyorlar ama bizler de trafik güvenliğinden sorumluyuz. Velilerimizin çocuklarını nasıl okula gönderirken okul idaresine güveniyorlarsa ki 20-30 kişilik sınıflara çocuklarını bırakabiliyorlarsa 14-15 kişilik servislerimizle de yolculuk yapabileceklerine kendilerini inandırmaları lazım. Kesinlikle güvenmelerin lazım. Velilerimizin güvenip özellikle toplu taşıma araçlarıyla ya da okul servislerine güvenmelerini istiyoruz.”


Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Saim Erkan

‘Toplu taşıma araçlarını tercih edin’
 

Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Saim Erkan ise Kovid-19 pandemisi nedeniyle insanların daha çok kendi araçlarıyla seyahat etmeyi seçtiğini ancak toplu taşıma araçlarında her türlü gerekli tedbirin alındığını dile getirerek, “Dolmuş araçlarımızda her türlü gerekli tedbir alınıyor, dezenfekte ediliyor, maske, dezenfektan bulunuyor. Kontrolleri sürekli yapılıyor. Toplu taşıma araçları da o kadar fazla kalabalık da olmuyor. Vatandaşlarımız da bilinçli artık ayakta yolcu da binmiyor.

Vatandaşlarımızın bizim dolmuş ve minibüslerimizi yani tüm toplu taşıma araçlarını vatandaşlarımızın tercih etmesini istiyoruz. Bu durum nedeniyle trafik çilesi de çok oluyor. Şehir merkezinde okul saatlerinde trafikte bir kalabalık yaşanıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanarak bu kalabalığı da önlemiş oluruz.

Okul çıkış saatlerinde tamamen trafik kilitleniyor. Araçlarımızdaki şoförlere testler yapılıyor, aşı yapılıyor muazzam bir disiplin içerisine girdik biz. Herkes gönül rahatlığı ile toplu taşıma araçlarını belediye otobüslerini ve dolmuşları tercih etmeliler. Vatandaşlarımız çekinmesin gerekli hassasiyet gösteriliyor” şeklinde konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap