• Samsun
  • Son Güncelleme 15:10
Okul öncesi eğitimde mizah gerekli Görseli
SAMSUN

Okul öncesi eğitimde mizahı gerekli bulunduğu yapılan araştırma ile ortaya çıktı. Mizahı destekleyen etkinlikleri planlama ve uygulamada ise bilgi ve deneyime ihtiyaç duyulduğu belirlendi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde ‘Öğretmenlerin Okul Öncesi Eğitimde Mizaha İlişkin Görüşleri’ konulu araştırma yapıldı. Okul öncesi eğitimde mizahın gerekliliği, çocukların mizah özellikleri, sınıf içi etkinlikler, mizaha ilişkin kazanım ve göstergelerin yeterliliği, mizah etkinlikleri hazırlama noktasında yaşanan zorluklar konularında veriler elde edildi.

174 okul öncesi öğretmeninin katıldığı çalışma, öğretmenlerin okul öncesi eğitimde mizahı gerekli bulduklarını, mizahı destekleyen etkinlikleri planlama ve uygulamada ise bilgi ve deneyime ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu.

‘Öğretmenlerin mizahla ilgili bilgi ve deneyimleri artırılmalı’

Araştırmada mizah etkinlikleri hazırlarken eğitimcilerin soyut kalan noktalarda farklı yöntem ve teknikler, materyaller kullanımı aracılığıyla somutlaştırma yoluna gitmesinin eğitimi daha anlamlı hale getireceği belirtildi. Okul öncesi eğitimin yaşantı kazandırma üzerine kurulu olduğuna vurgu yapıldı.

Mizah için her türlü nesne veya görselin materyal olabileceği belirtilirken özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile resimler, videolar üzerinde çeşitli tasarımlarla mizahi unsurlar oluşturulabildiği ifade edildi.

Araştırma sonucunda öncelikle öğretmenlerin eğitimde mizahın kullanılması ile ilgili bilgi ve deneyimlerinin artırılmasına ihtiyaç olduğu belirtildi.



‘Mizah odaklı eğitimin sayısı ve niteliğinin artırılması desteklenmeli’

Ayrıca okul öncesi eğitimde mizah odaklı eğitimlerin sayısı ve niteliğinin artırılması için öğretmenlerin hizmet içi eğitim ile desteklenmeleri, mizah içerikli etkinlik planlama ve değerlendirmede deneyim elde etmelerinin sağlanabileceği dile getirildi.

Öte yandan öğretmenlerin kendi mizahının desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılarak mizah duyguları artırılabilir, iletişimde mizahı etkili şekilde kullanmalarına imkân verilebileceği de ifade edildi.

0 Yorum

Yorum Yap