• Samsun
  • Son Güncelleme 19:02
İlaç sanayi için tıbbi çiçek üretiyorlar Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun'da son yıllarda yapılan çalışmalarla çiftçiler ilaç sanayinde kullanılan göl soğanı, kekik,  adaçayı, ekinezya, sumak, tıbbi nergis, melisa gibi tıbbi ve aromatik bitkileri üretiyor. 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, tıbbi ve aromatik bitkilerin çiftçilerin sigortası olduğunu söyledi.

Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi için yapılan çalışmalar hızla devam ediyor. Bölgede yapılan ilk çalışmalarda 14 tıbbi ve aromatik bitkinin deneme üretimi gerçekleştirildi. Özellikle bazı ürünlerde yüksek verim elde edildi. Bunun üzerine göl soğanı, kekik, adaçayı, ekinezya, sumak, tıbbi nergis, melisa gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimine geçildi. 19 Mayıs ilçesinde ayrıca 20 dönümlük bir alanda bu bitkiler için fide ve tohum üretimi de bu yıl yapıldı. Bu çalışma ile tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçi sayısının artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Bu ürünleri deneme alanın dışında 19 Mayıs ilçesi ve Havza ilçesinde çiftçilerin yaklaşık 20 dönüm alanda üretim yaptığı belirtildi.



'20 dönümlük alanda fide ve tohum üretimi yapıyoruz'


Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulup özellikle ilaç sanayinde ham madde olarak kullanıldığını belirten 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, “Burada bu bitkileri ürettiğimiz duyan firma yetkilileri bizimle iletişime geçiyorlar. Onların ihtiyaçları doğrultusunda da ürünlerimizi belirliyoruz. Bu sektörde çok ciddi bir ham madde ihtiyacı var. Bu nedenle çiftçilerimiz için yeni olan bu ürünler aslında çok avantajlı bir halde. Çünkü birçoğu alım garantisiyle üretiliyor. İlçemizde bu yıl 20 dönümlük alanda tohumluk ve fide üretim alanı oluşturduk. Bunun üzerinden çiftçilerin bu ürünleri üretmesini yaygınlaştıracağız. Amacımız bu ürünleri üretin çiftçi sayısını ilçemizde artırmak” dedi.



'Ciddi bir üretim açığı var'

Karaman, sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek vadeden bir ürün. Samsun iklimi ve coğrafi özellikleri tıbbi bitkilerin tümüne uygun. Her yerin kendine has bir coğrafi yapısı var. Bence tıbbi ve aromatik bitkiler çiftçilerin sigortası. Hiçbir kimyasalı kabul etmiyor, tamamen doğal olarak yetişiyor. Biraz bakım yaptığınız takdirde zaten bitki kendiliğinden de büyüyor. Bırakın Türkiye’nin dünyanın bu bitkilere ihtiyacı var. Talep her geçen yıl artıyor. Çok ciddi bir üretim açığı var bu alanda. Bu ürünlerin çiftçilerimiz açısından çok avantajlı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap