• Samsun
  • Son Güncelleme 12:18
Hamsi avı neden erken bitti? İklim değişikliği nasıl etkiledi? Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Denizlerde av yasağı 15 Nisan itibariyle başlarken Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, genel itibariyle iyi bir av sezonu geçirdiklerini söyledi.

Türkiye’de denizlerde dip trolü ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı 15 Nisan itibariyle başladı. Teknelerini kıyıya çeken balıkçılar yeni sezon için hazırlıklara başlarken Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, biten av sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç

‘Hamsi avı erken başladı, erken bitti’

Genel itibariyle iyi bir av sezonu geçirdiklerini dile getiren Malkoç, “Yılbaşına kadar güzel avlanma oldu. Ancak yılbaşından sonra balık avı azaldı. Hem piyasalardaki durumlar hem de küresel iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi balık avını da etkiledi. Bu sezon hamsi avı normale göre erken başladı erken bitti. 2-3 yıldan bu yana normaller şaştı. Sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle hamsi göçünü erkek tamamlayıp daha soğuk olan Gürcistan ve Abhazya tarafına gitti. Ancak bütün bunlara rağmen Karadeniz’de yine en çok avlanan balık hamsi ardından da istavrit olmuştur” dedi.



‘İklim değişikliği etkiliyor’


İklim değişikliğinin balık avını çok etkilediğini dile getiren Malkoç, “Denizde balık durumu sıcaklığa bağlı değişiyor. Sıcaklık normal seyrederse balık oluyor ama çok sıcak olursa balık göçünü erken tamamlıyor. Ancak bahara girdiğimiz bu son dönemde bölgemizde kar yağışı oldu. Derelerden, ırmaklardan kar suları ile birlikte denize planktonlar geldi. Bu nedenle seneye umudumuz iyi bir sezon olması yönünde” diye konuştu.

Vatandaşların sıkça tükettiği palamut balığının ise bu yıl az avlandığını ifade eden Malkoç, diğer balıkların da geçmiş yıllara göre hemen hemen aynı oranlarda avlandığını söyledi.


 

0 Yorum

Yorum Yap