• Samsun
  • Son Güncelleme 21:53
Geri sayım başladı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Subaşı Meydanı’nın tarihi dokusuna yeniden kavuşması için yürütülen projede sona gelindi. Projenin en önemli noktalarından biri olan ve inşaatı tamamlanan Sa’di Bey Mescidi’nin açılışı için geri sayım başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Subaşı Meydanı’nda uyguladıkları proje ile geçmişin izlerini yeniden yaşatıp meydanın tarihi dokusunu koruyan bir hassasiyet ortaya koyduklarını söyledi.

 

Samsun’un en önemli bölgelerinden biri olan Subaşı Meydanı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan büyük dönüşüm projesinde sona gelindi. Bölgedeki otopark problemine neşter vuran Yeraltı Mekanik Otoparkı’nın hizmete girmesi, Sultan 2'nci Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ve zaman içerisinde yok olan tarihi 8 kurnalı Hamidiye Çeşmesi’nin aslına uygun olarak yeniden yapılması ve meydan düzenleme çalışmalarının gerçekleştirilmesinin ardından Sa’di Bey Mescidi’nin yapımı da tamamlandı.

Yeraltı Mekanik Otoparkı ve Subaşı Meydan Düzenlemesi Projesi sayesinde hem bölgedeki otopark sorununa köklü çözüm üretilirken hem de meydandaki tarihi doku yeniden ortaya çıkarıldı. Zarif ve çağdaş mimari anlayışıyla yeniden yapılan Sa’di Bey Mescidi, açılış için ise gün sayıyor. Samsun’da alış-verişin yoğunlukla yapıldığı ticaretin kalbinin attığı yerlerin başında gelen Subaşı Meydanı’nda yer alan Sa’di Bey Mescidi’nin hizmete girmesi ile vatandaşlar rahatlıkla ibadetlerini yerine getirebilecekler.
 

‘GEÇMİŞİN İZLERİNİ YAŞATIYORUZ’

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Subaşı Meydanı’nda uyguladıkları proje ile geçmişin izlerini yeniden yaşatıp meydanın tarihi dokusunu koruyan bir hassasiyet ortaya koyduklarını belirterek “Bu proje Subaşı Meydanı’nın tarihi dokusuyla yeniden buluşma projesidir. Geçmişin izlerini yeniden ortaya çıkarıp bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak özel bir çalışmayı bu alanda gerçekleştirdik. Bu projenin en önemli noktalarından birisi de Sa’di Bey Mescidiydi. İnşaatını hızla tamamladık. Çok estetik bir mimari ile bu yapı inşa edildi. Vatandaşlarımızın bir araya geleceği çok güzel bir ibadet yerini Subaşı’na kazandırmış olduk. Çok kısa bir süre sonra açılını yapıp vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.



‘BİR DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRDİK’

 

Sa’di Bey Mescidi yapımı ile ilgili bilgi veren Fen İşleri Dairesi Başkanı Nurettin Özbey, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’in talimatları ile Subaşı Meydanı’nda bir dönüşüm gerçekleştirdik. Bu dönüşümü gerçekleştirmek için öncelikle Subaşı Mekanik Otoparkı yaptık. Ardından Sultan 2'inci Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ve zaman içerisinde yok olan tarihi 8 kurnalı Hamidiye Çeşmesi’ni meydana yeniden kazandırdık. Son olarak Sadi Mescidi’nin yapımının tamamlanmasıyla birlikte çok önemli bir dini parça da tamamlanmış oldu. 100 kişi kapasiteli mescidimizde kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler mevcut. Duvarları özel bir camdan, tavanlar ahşap olarak 3 boyutlu bir şekilde yapıldı. Bakır kaplamalarımızın hepsi ‘kûfî’ adı verilen bir sanatla yapılarak tek tek el işçiliği ile işlendi. Burada tüm malzemeler özenle seçilerek halkın hizmetine sunuldu. Burada tarihi dokuyu koruyarak modern bir yapı olmasına dikkat ettik. Böylece Subaşı Meydanı Samsun halkına hizmet eden geniş bir meydan haline geldi. Yapım aşamamız tamamlandı en kısa sürede de açılışımız gerçekleşecek. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

VATANDAŞLAR HEYECANLA BEKLİYOR

Sa’di Bey Mescidi’nin Subaşı Meydanı için çok önemli olduğunu dile getiren İbrahim Aydın isimli vatandaş ise şunları söyledi: “Bu bölge için mescit çok önemli bir ihtiyaçtı. Çok güzel bir mescit yapılmış. Yaptıranlardan Allah razı olsun” diye konuştu. Kani Bolat ise, dışarıdan mescide baktığımızda çok estetik çok güzel görünüyor. İçi de mutlaka çok güzeldir. Allah yaptıranlardan razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.  

0 Yorum

Yorum Yap