• Samsun
  • Son Güncelleme 02:44
Ege ve Akdeniz’de üretim dururken Samsun’da devam ediyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridinin serin iklimi süs bitkileri üretimi için avantaj sağlıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinde yaz aylarında üretim kesilirken Nisan-Aralık döneminde Samsun’da kesme çiçek üretimi devam ediyor. Kentte 627 bin 640 metrekare alanda yılda 3 milyon 390 bin 430 adet süs bitkisi üretimi yapılıyor.
 

İklim özellikleri ve topografik yapısı süs bitkileri üretimi için oldukça uygun olan Samsun’da bu sektör her geçen yıl gelişiyor. Özellikle kesme çiçek üretimi Samsun'da hızla artıyor. 



Karadeniz bölgesinde süs bitkileri üretiminin en fazla yapıldığı il olan Samsun iklimsel özellikleri ile de önemli bir avantajı elinde bulunduruyor. Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nin üretimden kesildiği yaz aylarında Karadeniz sahil kesiminin serin havası üretimin bu bölgede devam etmesini sağlıyor. Nisan ve Aralık döneminde Türkiye’nin en kaliteli kesme çiçeği Samsun’da üretiliyor.


Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da 627 bin 640 metrekare alanda yıllık 3 milyon 390 bin 430 adet süs bitkisi üretimi yapıldığını belirterek “Türkiye genelinde 18 şube de, haftanın 4 günü, başta Yalova, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Isparta, Burdur, Samsun şubelerinde bilgisayar ortamında açık artırma ile manipülasyon olmayan çiçek borsasında üreticilerin ürünlerini pazarlamakta olup 45 gün ilk bekleme süresi ardından haftalık olarak ödemelerini yapmaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Samsun Ondokuzmayıs bölgesinde 1975 yılında Mehmet Aydın tarafından başlatılan kesme çiçek üretimi günümüzde başta Ondokuzmayıs, Bafra, Terme ve Merkez ilçelerde özellikle mayıs-aralık ayları arası devam etmekte olup başta gül, gerbera, karanfil, cipsofilya, krizantem,  glayöl, kasablanka cinslerinde iklim ve toprak yapısı itibarı ile Türkiye’nin mayıs ve aralık ayları arası en kaliteli ürünlerini çıkarmakta olup Türkiye geneli ile beraber Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Tokat, Amasya ve Çorumdaki çiçekçi esnafının kesme çiçek ihtiyacını karşılamakta olup Samsun bölgesi üretimi olarak ortalama 70 milyon dal çiçek üretilmektedir.

Kooperatif yalnızca Samsun şubesinde yıllık 27 milyon lira civarında ürün satışı yapmaktadır. Bu rakam Türkiye toplam satışının yüzde 6’lık kısmını oluşturmaktadır.”

0 Yorum

Yorum Yap