• Samsun
  • Son Güncelleme 10:59
Çocuklarda bacak ağrısı hastalık habercisi olabilir Görseli
SAMSUN

Samsun’da bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. İlyas Tarık Katırcı, 3-12 yaş aralığında bulunan çocuklarda sıklıkla görülen bacak ağrılarının sadece büyüme ağrısı olabildiği gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabileceğini söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Liv Hospital Samsun Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. İlyas Tarık Katırcı,  3-12 yaş grubundaki çocuklarda büyüme çağında sıklıkla görülen bacak ağrılarının başka hastalıkların habercisi de olabileceğini belirterek anne ve babalara uyarlarda bulundu. Bacak ağrılarının, kemik tümörleri, hematolojik hastalık tümörleri, eklem iltihabı ve romatizmal eklem hastalıklarının tanısında da önemli bir bulgu olduğunu belirterek basit bir masajla iyileştirilebilen büyüme ağrısından ayrıştırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

‘Bacaklarda ve bazen ayak bileğinde de ağrı olabilir’

Opr.Dr. Katırcı, büyüme ağrılarında uyluk kemiğinin dize yakın kısmı (alt kısmı) ve incik kemiğinin dize yakın kısmında (üst kısmı) veya her iki bölgede de ağrı hissedildiğini dile getirerek “Bacaklarda ve bazen ayak bileğinde de ağrı olabilir. Büyüme ağrısı çoğu zaman basit masajla ve çocuğa gösterilecek şefkatle iyileşen ağrılardır. Gergin aile ortamı, sevgisizlik gibi faktörlerin büyüme ağrılarını tetiklediğini gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Büyüme ağrılarının tanısı röntgen ve laboratuvar testleri yapıldıktan sonra konulmaktadır” dedi.

‘Kemik tümörleri ve hematolojik hastalıkların tümörlerine işaret’

Opr. Dr. Tarık Katırcı, büyüme ağrılarının çocuklarda gelişebilecek diğer bacak ağrılarından ayrıştırılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Çocuklarda bacak ağrıları kemik tümörleri ve hematolojik hastalıkların tümörlerine işaret edebileceği gibi eklem iltihabı ve romatizmal eklem hastalıklarının tanısında da önemli bir bulgu olarak değerlendirilmektedir. Eğer ağrı hep aynı noktadaysa, bu noktada şişlik, hassasiyet ve aksama söz konusuysa bu ağrı büyük ihtimalle büyüme ağrısı değildir. Ayrıştırmada özellikle dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, çocuğun herhangi bir travma yaşayıp yaşamadığını sorgulamaktır. Bazen kalçada femur başında olan büyüme plağından başın kayması (femur başı epifiz kayması), perthes hastalığı veya kalçanın sinoviti gibi durumlar da dizde yansıyan ağrı yapar. Ancak bunların tamamında öykü farklıdır ve ağrıya aynı zamanda aksama eşlik eder. Kemik tümörleri ve hematolojik hastalıkların tümörlerinin önemli bir kısmı çocukluk çağında sık görülür” diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap